Zanimivosti
(6)
Kraljica Elizabeta II. je priljubljena po vsem svetu. Foto: Reuters

Dodaj v

Avstralci nad poslance z zahtevo: "Hočemo brezplačne portrete Elizabete II."

Nenavadne želje Avstralcev
10. avgust 2018 ob 19:13
Canberra - MMC RTV SLO, STA

Avstralski parlament se trenutno srečuje z neobičajnimi zahtevami državljanov. Avstralci si namreč želijo, da jim vodstvo države podari brezplačne portrete kraljice Elizabete II.

Vsakdanje zahteve državljanov, kot sta znižanje davkov in zvišanje plač, so v Avstraliji trenutno drugotnega pomena. Avstralce je neki novinar s svojim zapisom namreč pred kratkim opozoril na njihovo pravico, v okviru katere lahko svoje poslance zaprosijo za brezplačne "narodne simbole".

Od objave novinarskega prispevka so poslanci prejeli že več kot 100 prošenj za brezplačni portret angleške kraljice. Elizabeta II. je namreč še vedno kraljica Avstralije in 15 drugih držav Commonwealtha. Tudi v drugih državah sveta njen vpliv ni zanemarljiv.

Med drugim lahko v okviru programa, znotraj katerega je bila državljanom dodeljena pravica do brezplačnih narodnih simbolov, Avstralci zahtevajo tudi zastave staroselcev, knjige o avstralski zastavi, druge narodne simbole in portret kraljičinega moža, princa FIlipa.

Program so uvedli v 90. letih prejšnjega stoletja, od uzakonjenja pa je bil deležen številnih kritik. Številni menijo, da bi lahko davkoplačevalski denar država porabila za "pomembnejše stvari", piše postal Vice.

Tovrsten program v drugih državah ne obstaja. Državljani Velike Britanije morajo portret kraljice kupiti, Kanadčani pa si ga lahko snamejo z medmrežja, še poroča Vice.

K. Ši.
Prijavi napako
Komentarji
sejnik
# 10.08.2018 ob 20:02
No ja, predvsem zahtevamo zvišanje davkov pri drugih ("bogatih"), drugače ti bo vsak Slovenec povedal, da je država preveč požrešna.
Triglavski zmaj
# 10.08.2018 ob 19:34
No ja, priljubljenost kraljice v Avstraliji pada. Še v sedemdesetih je bila Avstralija bolj britanska kot Britanija, 19 let nazaj so komajda na referendumu zmagali monarhisti, zdaj pa je menda že večina za republiko.
sejnik
# 10.08.2018 ob 20:03
Čez par mesecev ali let bodo pa spet rabili nove portrete od kralja Korlna
zzob
# 11.08.2018 ob 00:30
Kraljica ... Kot da so v srednjem veku.
Ramus
# 10.08.2018 ob 22:35
Mi vam lahko posodimo še kakšen portret Tita,...
Triglavski zmaj
# 10.08.2018 ob 19:35
Vsakdanje zahteve državljanov, kot sta znižanje davkov

Zanimiva mentaliteta, pri nas predvsem zahtevamo zvišanje davkov. Menda zato, ker imamo s tem tudi boljšo socialno državo in tako se s tem tudi bolj počutimo varne.
Kazalo