Radovednost je dečka pripeljala do zanimivega odkritja. (Fotografija je simbolična.) Foto: Reuters
Radovednost je dečka pripeljala do zanimivega odkritja. (Fotografija je simbolična.) Foto: Reuters

Avstralski šolar je leta 2013 kot devetletnik med ribolovom v prelivu v Queenslandu odkril majceno, škatli podobno meduzo.

Dečku se je takrat meduza zdela nenavadna, zato jo je z mrežo dvignil iz vode, nato pa jo s pomočjo očeta poslal muzeju Queenslanda. Kot je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal predstavnik muzeja Merrick Ekins, so meduzo pregledali in potrdili, da gre za novo vrsto - zato so se odločili, da jo poimenujejo po radovednem dečku. "Razmišljali smo in razmišljali in si rekli, zakaj ne bi izpostavili, da jo je mlad, radoveden deček z izostrenim čutom opazil in ugotovil, da je zanimiva, ter si rekel, zakaj ne bi stopil v stik z muzejem," je odločitev o poimenovanju opisal Ekins.

Kot je pojasnil, so do zdaj našli tri različne primerke majhne meduze, katere klobuk meri med tri in štiri centimetre, njene lovke pa so precej daljše. "Ima številne lastnosti, zaradi katerih je edinstvena," je glede Chiropselle Saxoni, znane tudi kot pigmejska škatlasta meduza, še povedal Ekins.

Veliko večja velika škatlasta meduza, ki je ime dobila zaradi škatli podobne oblike telesa, ima v lovkah izjemno uničujoč strup, s katerim lahko žrtev ubije v samo nekaj minutah. A po mnenju strokovnjakov njena pigmejska različica ni smrtonosna, saj do zdaj zaradi nje ni še nihče umrl, obenem pa je tudi zelo redka. "A to ne pomeni, da nekoga ne bo zelo grdo 'usekala'," je opozoril Ekins.