Razgledni stolp v podobi ribe napihovalke na Kitajskem je stal več kot osem milijonov evrov, nameravajo pa ga oglaševati kot
Razgledni stolp v podobi ribe napihovalke na Kitajskem je stal več kot osem milijonov evrov, nameravajo pa ga oglaševati kot "največjo kovinsko konstrukcijo glede na prostornino na svetu". Foto: Reuters

Stolp v podobi ribe napihovalke, ki sega 15 nadstropij visoko, so postavili v provinci Džjangsu, na otoku v okrožju Jangdžong. Tamkajšnje oblasti vztrajajo, da se bo naložba izplačala, saj nameravajo stolp oglaševati kot "največjo kovinsko konstrukcijo glede na prostornino na svetu".

Nekateri prebivalci se z njimi strinjajo in menijo, da bo stolp v obliki ribe napihovalke pozitivno vplival na podobo Jangdžonga, a v večini so tisti, ki so prepričani, da gre za povsem "nepotrebno in predrago investicijo". Podatki namreč kažejo, da so prav tamkajšnje oblasti najbolj zadolžene v državi.

Ob tem so nasprotniki gradnje spomnili še na dva odmevna primera nesmiselnih razkošnih gradenj na lokalni ravni na Kitajskem. V provinci Henan so tako poskušali zgraditi osem nadstropij visoko skulpturo Song Čingling, druge žene očeta moderne Kitajske Sun Džat Sena, v provinci Džejang pa so eno izmed stavb sodišča oblikovali po vzoru slovitega ameriškega Kapitola.