Na dražbi bodo med drugim ponudili tudi izvirno fotografijo Buzza Aldrina na površju Lune. Foto: Reuters
Na dražbi bodo med drugim ponudili tudi izvirno fotografijo Buzza Aldrina na površju Lune. Foto: Reuters

20. julija, 48 let po prvem sprehodu ameriških astronavtov Armstronga in Buzza Aldrina po površju Lune, se bodo tako navdušenci nad vesoljskimi artefakti lahko potegovali za vrečo peska in nekaj skal, ki jih je Armstrong pobral po površju Lune in ji prinesel na Zemljo. A za nenavaden spominek bo treba kar globoko seči v žep, saj dražbena hiša Sotheby's ocenjuje, da je vreča vredna od dva do štiri milijone ameriških dolarjev.

Vreča s peskom, ki velja za prvo snov, ki jo je kdo iz vesolja prinesel na Zemljo, ima sicer pestro zgodovino tudi na našem planetu. Ko jo je Amstrong prinesel z Lune, je namreč končala v nekem Nasinem skladišču, vmes so jo celo izgubili in ni manjkalo veliko, pa bi končala v smeteh, piše AP. Pred dvema letoma se je pojavila na dražbi zaseženih predmetov ameriške zvezne policije, kjer je pesek kupil neidentificirani kupec in ga poslal na testiranje - Nasi.

Tam so potrdili, da gre dejansko za snov z Lune, čemur je sledila napeta sodna bitka glede "pravega" lastnika. Na koncu je sodišče odločilo, da je zdajšnji kupec vrečo s prahom kupil povsem zakonito, in mu omogočilo prosto razpolaganje z lastnino. Skrivnostni lastnik se je nato odločil prah prodati in pri hiši Sotheby's so postavili izklicno ceno dva milijona ameriških dolarjev. Sočasno bodo na tematsko obarvani dražbi ponudili fotografijo Buzza Aldrina, ki stoji na Luninem površju - ta je ocenjena na med tri in pet tisoč dolarjev -, pa tudi načrt letenja Apolla 11, ki je ocenjen na 25-50 tisočakov.