Koliko ste pripravljeni odšteti za uro družbe z mačko? Foto: EPA
Koliko ste pripravljeni odšteti za uro družbe z mačko? Foto: EPA
Posebni vzglavniki
Domišljija (beri trgovska žilica) ne pozna meja: obstajajo tudi vzglavnik, pri katerem imate občutek, da imate glavo na ženskih stegnih. Foto: Reuters

Lola je lepotica in tega se zaveda. Njene stranke, ki jo želijo po navadi le božati, za njeno družbo plačujejo na uro, velikokrat pa želijo le, da se zlekne na stolu, zapre oči in se prepusti fotografskim bliskavicam. Lola ni usodna lepotica, temveč perzijska mačka in "dela" v baru Ja La La Cafe. Gre za verigo barov, ki ponujajo svojim gostom kratka zasebna srečanja s ... hišnimi ljubljenci.

Trenutno samo v Tokiu obstaja več kot 150 podjetij, kjer lahko zakonito najamete živali, in čeprav so na voljo zelo različni ljubljenčki, so med strankami daleč najbolj priljubljeni psi. In kako stvar poteka? Najprej morate plačati polog in položiti varščino, potem pa vam poleg psa dajo tudi povodec, plastično vrečko in robčke, povrh vsega pa dobite še kup koristnih nasvetov, kako se obnašati s svojim novim prijateljem.

Pasja ljubezen na ure
Kaori je natakarica, ki nedeljske popoldneve preživlja z labradorcem: kadar je lepo, se sprehajata po parku, v slabem vremenu pa se crkljata pred televizijskim sprejemnikom. "Ko ga pogledam v oči, si mislim, to je moj pes. Toda ko ga odpeljem nazaj v trgovino, takoj steče proč od mene in že dviga rep, ko zagleda naslednjo stranko. In takrat se zavem, da je le pes za izposojo."

Na Japonskem pa vam na voljo za najem niso le živali, temveč tudi ljudje. Tako japonski mediji poročajo, da samske ženske pogosto najamejo moške, da pomagajo njihovim otrokom pri domači nalogi, se udeležijo pogovorov pri sprejemu otrok v šolo ali pa enostavno pomagajo pri sobotni peki na žaru.

Najeti je moč tudi mamo, očeta, moža in še kaj
Nekateri gredo še dlje: obstaja agencija, kjer nekatere družine najamejo "sorodnike": naj bodo žalujoči člani družine na pogrebih ali pa kar "začasni možje". Ženske, ki se pripravljajo na poroko in jih je strah zakonskega življenja lahko namreč najamejo moškega, s katerim vadijo življenje v dvoje. In če se po poroki slučajno izkaže, da se je nevesta zmotila, lahko najame "mamo", ki ji toži o zakonskih skrbeh.

K. T.