Bo močna judovska skupnost dosegla svoje? Foto: EPA
Bo močna judovska skupnost dosegla svoje? Foto: EPA

Vasico La-mort-aux-Juifs oziroma Smrt Judom zlahka zgrešijo še okoliški prebivalci, saj ima le tri hiše, leži pa okoli sto kilometrov južno od francoskega glavnega mesta. To ime nosi že vrsto let, a nedavno je padlo v oči judovski skupnosti, ki je na francoske oblasti naslovila zahtevo za njeno preimenovanje.

Šimon Samuels, direktor za mednarodne zadeve na Centru Simona Wiesenthala, je v pismu francoskemu notranjemu ministru Bernardu Cazeneuvu zapisal, da je bil "šokiran, ko je izvedel za obstoj vasi La-mort-aux-Juifs". "Skrajno šokantno je, da to ime nikoli v 70 letih, kot jih je minilo od francoske zmage nad nacizmom in nacističnim vichyjevskim režimom, nikomur ni padlo v oči in se mu zazdelo sporno," je zapisal Samuels in zahteval takojšnjo spremembo krajevnega imena.

Občina pravi "ne"
Odgovorila mu je podžupanja vasi Courtemaux, v kateri je okoli 300 ljudi, a ima pristojnosti nad zaselkom La-mort-aux-Juifs. Njegove zahteve je zavrnila. "To je smešno, to ime obstaja že vrsto let. Seveda nihče nima ničesar proti Judom, a me ne čudi, da je ta zadeva prav zdaj prišla na dan. Zakaj bi spreminjali ime, ki izvira že iz srednjega veka ali je še starejše? Morali bi spoštovati takšna stara poimenovanja," je prepričana Marie-Elizabeth Secretand.

Dodala je, da bi spremembo imena moral sprožiti občinski svet, kar pa se ji zdi malo verjetno. "Pred več kot 20 leti smo že zavrnili preimenovanje vasice," je pojasnila.

Drugače pa so se odločili prebivalci mesta v Španiji, ki ima podobno "nesrečno ime" - Castrillo Matajudios oziroma Castrillo ubija Jude. Maja so mestni svetniki z 29 glasovi za in 19 proti izglasovali spremembo imena v bolj nevtralno ime Mota de Judios oziroma Hrib Judov. Staro ime je obstajalo vse od leta 1623.