Minska polja so sicer jasno označena, a med gledanjem v telefon jih ni težko spregledati. Foto: Reuters
Minska polja so sicer jasno označena, a med gledanjem v telefon jih ni težko spregledati. Foto: Reuters

Nikomur se na srečo ni (še) nič zgodilo, je pa hitro ukrepala bosanska dobrodelna organizacija Posavina bez mina, ki se ukvarja z razminiranjem, in izdala opozorilo, naj se ljudje, ki lovijo pokemone, izogibajo z minami posejanih predelov.

Območja so sicer označena s tablami, ki opozarjajo na nevarnost, a je nekaj vztrajnih iskalcev malih pošastih kljub vsemu zašlo v bližino nekdanjih minskih polj, so v organizaciji zapisali na svoji strani na Facebooku. Ob tem so znova ponovili, da je gibanje na območjih lahko nevarno, in pozvali "pokemonaše", naj ne zahajajo na območja, ki jih ne poznajo.

Po državi posejanih 120.000 min
Po vojni je namreč v Bosni in Hercegovini ostalo še na tisoče in tisoče min, od leta 1995 pa je zaradi eksplozij umrlo 600 ljudi, poroča BBC. Veliko so eksplozivnih teles z razminiranjem že odstranili, a organizacije, kot je Posavina bez mina, predvidevajo, da jih je po državi ostalo še okoli 120.000.

Igro, ki je v pičlih dveh tednih obnorela svet, so sicer do zdaj "okrivili" že za kar nekaj incidentov - na Floridi (ZDA) naj bi na dva najstnika, ki sta iskala pokemone in zašla, streljal lastnik hiše, saj je mislil, da gre za vlomilca. Oglasila se je tudi hrvaška gorska reševalna služba, ki je opozorila, naj navdušenci nad igro v hribih ob jadranski obali ne lovijo pokemonov. Hrvaški gorski reševalci so, kot smo poročali, imeli pred kratkim precej dela zaradi neprevidnega turista, ki je med delanjem selfija padel s pečine in bi skoraj umrl.