Matadorji, ki so za Špance pravi narodni junaki, si, če je občinstvo zadovoljno z njihovo predstavo, prislužijo stoječe ovacije. Najbolj znani matadorji za vsak nastop na bikoborbah zaslužijo tudi po 100.000 evrov. Foto: EPA
Matadorji, ki so za Špance pravi narodni junaki, si, če je občinstvo zadovoljno z njihovo predstavo, prislužijo stoječe ovacije. Najbolj znani matadorji za vsak nastop na bikoborbah zaslužijo tudi po 100.000 evrov. Foto: EPA
Bikoborbe
Pravila španske bikoborbe se razlikujejo od tistih, ki veljajo za bikoborbe drugod po svetu. Trije matadorji se bojujejo vsak s po dvema bikoma, pri tem pa jim pomaga šest pomočnikov. "Tekma" se začne, ko matadorji ob zvoku trobent vstopijo v areno in se predstavijo, za njimi pa v areno spustijo bika. Bikoborbe potekajo v treh etapah. Najprej nastopita matador in njegov pomočnik, ki bika razdražita in ga prvič zbodeta, nato pa nastopijo drugi pomočniki, ki bika zbadajo z ostrimi palicami. Zadnje dejanje je znova prepuščeno matadorju, ki s seboj v areno prinese ogrinjalo in meč. Po zelo teatralni borbi, ki je v Španiji priznana veščina, matador zabode bika skozi hrbet naravnost v srce, da se ta zruši po tleh. Foto: Reuters
Bikoborbe
Nasprotniki bikoborb na različne načine izražajo svoja stališča. Foto: EPA

Zagovorniki bikoborb si bodo že drevi lahko ogledali prenos bikoborbe iz Valladolida na javni televiziji Televison Espanola, kar bo zagotovo spet sprožilo ostra trenja med Španci, saj v bikoborbah nekateri vidijo nedopustno krutost, za druge pa so vrsta umetnosti, ki ima v Španiji prav posebno vlogo.

Odločitev javne televizije TVE, ki bo v prihodnjih mesecih predvajala več bikoborb, predstavlja veliko zmago za vse zagovornike tega krvavega športa. "Potencialno občinstvo, ki jih bo pritegnil take vrste program, je samo po sebi zadosten razlog za njegovo predvajanje," je dejala predstavnica TVE-ja.

Prejšnja socialistična vlada je predvajanje bikoborb prepovedala leta 2006, kot argument za to pa je navedla visoko ceno prenosov v živo in termin predvajanja, ko so pred televizijskimi sprejemniki tudi otroci. Nova vlada pa se s tem ukrepom očitno ne strinja, saj so se odločili za odpravo prepovedi.

Odločitev vlade je poraz za zagovornike pravic živali, ki menijo, da so bikoborbe barbarske, hkrati pa je velika zmaga za zagovornike bikoborb, ki jih je letos doletela popolna prepoved tega športa v Kataloniji.

Katalonci so se lani s spektaklom poslovili od zadnje bikoborbe - katalonski parlament je zakon o prepovedi bikoborb z 68 glasovi za in 55 glasovi proti potrdil lani, potem ko je več kot 180.000 ljudi podpisalo peticijo, s katero so zahtevali prepoved bojevanja. 1. januarja 2012 je začela veljati prepoved te večstoletne španske tradicije. Bikoborbe so vse od leta 1991 prepovedane tudi na Kanarskih otokih.

"Upam, da bo zdaj s špansko televizijo javnost spet videla navdušenje med ljudmi," je dejal Victoriano de Rio, moški, čigar šest bikov bodo ubili na današnji bikoborbi, njegovemu mnenju pa sta se pridružila tudi dva matadorja. Dodali so, da je bikoborba "nekaj, kar spreminja vsako sekundo, trenutek življenja, trenuten dih, in verjamejo, da se bo še enkrat uveljavila med ljudmi".

Medtem ko zagovorniki bikoborb proslavljajo odpravo prepovedi predvajanja na malih zaslonih, pa borci za pravice živali, kot je skupina AnimaNaturalis, niso zadovoljni: "To je korak nazaj pri dosegi prepovedi predvajanja bikoborb na televizijah." Dodali so, da je to obupen korak za rešitev športa, ki je sam po sebi obsojen na propad. Španci naj bi se namreč vse manj navduševali nad bikoborbami, boji naj bi navduševali le še starejše med 60 in 90 let ter turiste, ki pa se po enkratni udeležitvi bikoborb nikoli več ne vrnejo nazaj na "mesto zločina". "To starejšo populacijo pa ne bo nihče nadomestil, saj so mlajše generacije proti bikoborbam," je dejala Aida iz skupine AnimaNaturalis.

Razdeljena Španija
Januarja 2012 so bikoborbe prepovedali v Kataloniji, nasprotniki bikoborb pa upajo, da bodo lahko prepoved uzakonili tudi drugod po državi, kar pa zagotovo ne bo lahka naloga. Predvsem v Andaluziji in Madridu je bikoborba močno zasidrana v srcih prebivalcev, ki trdijo, da so bikoborbe dolgoletna tradicija, ki jo morajo ohraniti in zaščititi.

Bikoborba v Španiji in v številnih špansko govorečih deželah velja za nacionalni spektakel, v katerem se matador v peščeni areni ceremonialno bojuje z bikom. Bikoborci nosijo posebne slikovne noše, ki so namenjene samo bojevanju, ter s posebnimi gibi in z zamahi z rdečimi ogrinjali dražijo bika. Bika po navadi na koncu z vbodom s sulico ubijejo, njegovo meso pa je naslednji dan v mesnicah najbolj zaželeno in najdražje.

Bikoborbe so priljubljene tudi v sosednji Portugalski in na jugu Francije, a tam bika v nasprotju s Španijo ne pokončajo vedno.