Zanimivosti
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.6 od 20 glasov Ocenite to novico!
Kremšnita
Na Bledu so izdelali že enajstmilijonto kremno rezino. Foto: MMC RTV SLO
Bled
Na Bledu bo v soboto znova slavje. Foto: BoBo

Dodaj v

Bled: Slavje ob 11-milijonti kremni rezini

Blejske kremne rezine izdelujejo po receptu iz leta 1953
1. oktober 2011 ob 11:05
Bled - MMC RTV SLO, STA

Na Bledu so izdelali že 11 milijonov izvirnih blejskih kremnih rezin oziroma kremšnit, ki so že več kot pol stoletja simbol blejske kulinarike.

Čeprav je sladico dandanes mogoče dobiti skorajda v vsaki slaščičarni in kavarni po Sloveniji, izvirne blejske kremne rezine po receptu slaščičarskega mojstra Ištvana Lukaševića iz leta 1953 izdelujejo le v slaščičarski delavnici blejskega hotela Park. Tam so te dni izdelali že 11 milijonov kremnih rezin, kar bodo prihodnjo soboto tudi proslavili.

Praznovanje se bo začelo 8. oktobra ob 16. ure dalje pred Restavracijo in kavarno Park. Slaščičarji hotela Park pa bodo ta dan izdelali simbolično enajstmilijonto kremno rezino, v katero bodo skrili drobno presenečenje. V tem času bodo kremne rezine na voljo po en evro, v Sava Hotelih Bled, ki ji je blagovno znamko Originalna blejska kremna rezina v preteklih letih uspelo zaščititi pri Uradu RS za intelektualno lastnino, pa bodo ves prihodek od prodaje namenili za brezplačno letovanje blejskih otrok iz socialno šibkih družin.

Ištvanov "čarobni" recept
Slaščičarski mojster Ištvan Lukašević, ki se je v poznih 40. letih iz Sente v Vojvodini z družino preselil na Bled, je leta 1953 kot vodja slaščičarske delavnice v enem izmed tamkajšnjih hotelov sestavil recept za danes znamenito blejsko kremno rezino.

Najprej je zamesil dobro masleno testo, ga sedemkrat prepognil in pustil počivati do naslednjega jutra, potem ga je spekel in ohladil. Iz najboljših naravnih sestavin je naredil fino jajčno kremo, jo med mešanjem pustil vreti natanko sedem minut in vroči dodal sneg trdo stepenih beljakov ter rumeno maso prevrnil na pečeno ploščo.

Ko se je krema popolnoma ohladila, je nanjo visoko naložil stepeno sladko smetano in jo prekril še z drugo plastjo maslenega testa. Vse skupaj je razkošno potresel z mletim vaniljevim sladkorjem in ploščo razrezal na 35 kosov, velikih 7 x 7 centimetrov.

D. S.
Prijavi napako
Komentarji
Freestailo
# 01.10.2011 ob 12:21
No no, edine dobre kremšnite so na Bledu, razna albanska skropucala so pa totalna jajca.
Polymath
# 01.10.2011 ob 12:20
Meni so še te kremšnite vedno dobre ... ni pa boljše kremšnite od domače.
Zk1984
# 01.10.2011 ob 13:02
Kremne rezine NISO nastale na Bledu... So pa tam nastale Blejske kremne rezine. Avtor članka lahko tale PR prispevek vsaj toliko popravi, da bo korekten in ne zavajujoč. Je pa konkretno tem blejskim kremnim rezinam iz hotela park padla kakovost - smetano na vrhu ki bi morala biti živalskega izvora, mešajo z rastlinsko smetano (ki je cenejša)... Škoda da se greš ustrelit v lastno koleno...
JohnMichxx
# 01.10.2011 ob 11:18
Kremšnite na Bledu že dolgo niso več to kar so bile. Vse je umetno in generično.
"Sladoledarji" imajo sedaj to čez.
mha.alcn
# 01.10.2011 ob 15:57
Na Bledu 9-milijonta kremšnita
V Soboto bo na Bledu veselo
22. februar 2007 ob 20:49,
zadnji poseg: 22. februar 2007 ob 23:51
Bled - MMC RTV SLO

Konec tedna bo na Bledu veselo. Ljubitelji sladkarij, še posebej slavne blejske kremne rezine, bodo priča 9-milijonti kremšniti.

Prava, izvirna blejska kremna rezina, ki je že več kot pol stoletja simbol blejske kulinarike, izhaja iz priznane slaščičarske delavnice. Mojster Ištvan Lukašević je v letu 1953 ustvaril recept za blejsko kremno rezino, ki vsebuje le najboljše naravne sestavine.

Po njegovem izročilu jo slaščičarji skrbno pripravljajo še danes in z njo privabljajo na Bled veliko poznavalskih sladokuscev.

Začetki zgodbe o izvirni blejski kremni rezini
Slaščičarski mojster Ištvan Lukašević, ki se je v poznih 40. letih iz Sente v Vojvodini z družino preselil na Bled, je leta 1953 kot vodja slaščičarske delavnice v enem izmed tamkajšnjih hotelov sestavil recept za danes znamenito kremno rezino.

Najprej je zamesil dobro masleno testo, ga sedemkrat prepognil in pustil počivati do naslednjega jutra, potem ga je spekel in ohladil. Iz najboljših naravnih sestavin je naredil fino jajčno kremo, jo med mešanjem pustil vreti natanko sedem minut in vroči dodal sneg trdo stepenih beljakov ter rumeno maso prevrnil na pečeno ploščo.

Ko se je krema popolnoma ohladila, je nanjo visoko naložil stepeno sladko smetano in jo prekril še z drugo plastjo maslenega testa. Vse skupaj je razkošno potresel z mletim vaniljevim sladkorjem in ploščo razrezal na 35 kosov dimenzije 7 x 7 centimetrov.

saj mal bi spremenil al pa dodal teksta,jaooo
Jožeine
# 01.10.2011 ob 11:10
Pa so še danes 7*7 cm rezine? Se mi zdi, da so nekoč bile in da so danes manjše...
Zk1984
# 01.10.2011 ob 14:00
@divjejabolko - se dobro da gre le za tvoje SKROMNO mnenje... Ma ne grem v nobeno tako filialo banke Tirana pa da me fentaš...
Ponoru
# 01.10.2011 ob 13:13
zanimivo 2007 je bila pa 9-milijonta

LINK: http://www.rtvslo.si/zabava/druzabna-kronika/na-bledu-9-milijonta-kremsnita/181499
ponudnik
# 01.10.2011 ob 15:08
Najboljša je iz Mercatorja.

Pa ne mislim kot provokacijo, sprobal vse živo, Blejska v spodnji četrtini kar se tiče okusa.
sunken
# 01.10.2011 ob 13:22
kremšnita, njami, če le ne bi mela tolk kalorij! ;)
Arsenal_fan1
# 01.10.2011 ob 13:11
Zame ga ni cez Pohorsko rezino s Pohorske kavarne ;).
divjejabolko
# 01.10.2011 ob 12:16
Meni pa je najboljša zagrebška kremšnita, sploh če ima grenko čokolado na vrhu.

Sploh pa tiste kremšnite, katere delajo Albanski sladoledarji. Slednji namreč po mojem skromnem mnenju nimajo konkurence.
divjejabolko
# 01.10.2011 ob 12:15
Ne vem, meni te "slovenske" rezine nekak niso všeč.
Mogoče je to zaradi debeline bele kreme in pretiranega sladkorja na vrhu, mogoče zaradi maslenega testa na vrhu ...

Če bi že moral izbrat, bi najraje jedel tiste kremšnite, ki so manjšega format (recimo 5x5 cm) in imajo v višino manj kot centimeter bele kreme (katera ima nekako drugačen okus od te naše, kar je v okolici Bleda ali pa se prodaja tudi na Trojanah) ter zelo tanko čokolado na vrhu. Taprave nimajo sladko čokolado, ampak grenko.

Seveda pa ti na vrhu nimajo testo. Samo čokolado.
To sem jedel pri enem albanskem sladoledarju nekje na Vzhodu Slovenije.

Konkretno mislim na kaj takega (glej tretjo sliko):
http://www.panpek.hr/Proizvodi/Kola%C4%8
Di.aspx
Kazalo