Spektakularen most je delo novozelandskih in ruskih arhitektov. Foto: Youtube
Spektakularen most je delo novozelandskih in ruskih arhitektov. Foto: Youtube
Si upate? Foto: Youtube

Most, ki so ga Rusi odprli poleti severovzhodno od olimpijskega Sočija in blizu prizorišč, kjer so se za medalje februarja borili alpinci, nedvomno ni za tiste, ki jih je strah višine, je pa dobrodošla atrakcija za adrenalinske navdušence, ki prihajajo v SkyPark AJ Hackett.

Most, zgrajen nad sotesko reke Aštirska mzimta, zdrži do 30.000 ljudi ter ima dve opazovalni ploščadi, s katerih se raztezajo panoramski razgledi na bližnje zasnežene vršace Kavkaza in obalo Črnega morja. "Vsakdo, ki je potoval večkrat čez vrzeli s filmskimi liki, lahko zdaj premaga svoj strah in na mostu Skybridge osvoji prostor tudi v resnici," vabijo na spletni strani SkyParka.

Če slučajno sprehod s pogledom v praznino pod nogami ni dovolj, park ponuja tudi adrenalinske vožnje z "zip-linom" 150 metrov nad dolino in "bungee jumping" z opazovalne ploščadi mostu.

SkyBridge, delo novozelandskega podjetja AJ Hackett, je zgrajen iz 740 ton jekla in 2.000 kubičnih metrov betona, po navedbah arhitektov (skupni projekt Rusov in Novozelandcev) pa lahko zdrži potrese, orkanski veter in vse ekstremne vremenske pojave. Gradnja je trajala dve leti, pred tem pa so most snovali tri leta.

Od Kitajske do Kanade
Novi previsni most je zadnja vrtoglava atrakcija, ki se je odprla v zadnjem času. Tako so na Kitajskem bogatejši za viseč most s steklenim dnom, ki se razteza 300 metrov med dvema gorama, in sprehajalno brv s steklenimi tlemi 1.900 metrov nad morjem ob pečini v narodnem parku Tianmen Mountain.

Lani so 3.842 metrov nad Chamonixom v gorskem masivu Mont Blanc odprli stekleno razgledno škatlo, imenovano Korak v praznino, maja letos so v kanadskem narodnem parku Jasper odprli Glacier Skywalk, novo stekleno razgledno ploščad 280 metrov nad dolino Sunwapta, pozimi pa naj bi se na jugu Španije z novim steklenim sprehajališčem ponovno odprl Camino del Rey, "najbolj strašljivo pešpot na svetu".