V kakšnem stanovanju bi pa vi živeli? Foto: <a href=freedigitalphotos.net">
V kakšnem stanovanju bi pa vi živeli? Foto: freedigitalphotos.net

Petnajst stanovanj je bilo zgrajenih posebej za ljudi, ki trpijo za preobčutljivostjo na razne kemikalije in elektromagnetsko sevanje. Te ljudi že najmanjši stik z dišavami ali čistilnimi sredstvi oslabi in položi v posteljo, večina stanovalcev tarna tudi, da postanejo zelo šibki v bližini mobilnikov ali drugih brezžičnih naprav.

Gre za stanje, ki ga zdravniki imenujejo "večvrstna občutljivost na kemikalije (MCS)", sredstva za gradnjo blokov pa je zbrala organizacija Sklad za zdravo življenje. Eden izmed stanovalcev in vodja sklada je Christian Schifferle, ki je dejal, da trpi za boleznijo vse od mladih nog, ko je bil izpostavljen strupom v družinski tovarni pohištva, zato je večino svojega življenja preživel visoko v švicarskih gorah, kjer je zrak še svež. "Večino življenja sem se počutil le napol živ. Da nisem sam, sem ugotovil šele pri 35 letih, ko sem odkril knjigo, v katerih so bili opisani simptomi, na las podobni mojim," je dejal.

Omenjeni blok v Zürichu, ki je stanovalce sprejel decembra, naj bi bil prvi takšne vrste v Evropi. Ne le stanovalci, ampak tudi vsi njihovi obiskovalci morajo ob vstopu v zgradbo ugasniti prenosne telefone, čeprav ti v notranjosti tako ali tako ne delajo. Brezžična povezava ni mogoča, čeprav je na svetovni splet mogoče priti. Na voljo je le omejena zbirka čistil in sredstev za osebno higieno, ki so na razpolago v predverju stavbe. Še več, tudi gradbeni delavci, ki so bloke zgradili, med gradnjo niso smeli kaditi ali uporabljati kolonjske vodice.