"Oblačila so zelo staromodna." Foto: Reuters

Navdih za oblikovanje ženskih oblačil izhaja iz narodne noše, v zadnjih dneh pa je sprožil val ogorčenja, saj naj bi oblačila svetu predstavljala popolnoma napačno podobo Gruzije.

"Oblačila so zelo staromodna," je dejala Baia Pataraia iz gruzijske organizacije za pravice žensk. "Nočemo, da je naša družba prikazana na takšen način."

Olimpijska uniforma je sestavljena iz belega krila, ki sega vse do gležnjev, rdeče jakne z dolgimi rokavi ter bele majice z visokim ovratnikom. "Ta oblačila ženske prikazujejo povsem stereotipno," je dodala predsednica Women's Fund in Georgia, Nana Pantsulaia.

Skoraj takoj po predstavitvi se je na spletu pojavila peticija, ki poziva k oblačilom, "primernim za 21. stoletje", zbrala pa je že več kot 7.000 podpisov. Nekateri kritiki dodajajo, da so skrajno neprimerna tudi za vroče brazilske temperature.

Modni oblikovalec Samoseli Pirveli je poudaril, da naj bi dizajn izbrali športniki sami. Sledili so prošnji komiteja, naj bodo oblačila čim bolj zaprta zaradi nevarnosti okužbe z virusom Zika. Dodaja, da niso želeli nikogar užaliti, saj so poskušali zgolj spoštovati gruzijsko tradicijo. "Tako oblikovana oblačila so izraz naše narodne identitete," so dejali.