Bush s svojim ljubljenim Barneyjem. Foto: EPA
Bush s svojim ljubljenim Barneyjem. Foto: EPA
Bush je takoj po Barneyjevi smrti na svoji strani na Facebooku delil kužkov portret, ki ga je naslikal sam. Foto: Facebook George W. Bush

"Z Lauro morava žal sporočiti, da je najin škotski terier Barney preminil," je dejal Bush. "Mali prijateljček je trpel za limfomom, po 12 letih življenja in pol pa se njegovo telo ni moglo ubraniti bolezni."

Barney se je skotil 30. septembra 2000 v New Jerseyju, a je večino svojega življenja preživel na Pensilvanski aveniji 1600, kjer je med letoma 2001 in 2009 nosil naziv prvega psa ZDA. Leta 2005 se mu je pridružila še škotska terierka Miss Beasley.

"Barney je varoval južni vhod v Belo hišo, kot da bi bil agent tajne službe," se spominja nekdanji predsednik. "Taval je po hodnikih Zahodnega krila in iskal priboljške od svojih številnih prijateljev. Igral je v "Barneyjevi kameri" in nudil Američanom božične obhode po Beli hiši."

Barney na izletih
Živahni črni psiček je delil Bushevo ljubezen do narave in se mu pogosto pridružil na oddihih v Camp Davidu in družinskem ranču v teksaškem Crawfordu. "Z Barneyjem sva uživala v naravi," je nadaljeval Bush.
"Rad me je spremljal, ko sem lovil ostriže na ranču. Bil je strasten lovec na pasavce. V Camp Davidu pa je bila njegova najljubša dejavnost podenje za žogicami za golf na zelenici."

Barney je v enem letu spoznal več tujih funkcionarjev in dostojanstvenikov kot večina ljudi v vsem svojem življenju. In kadar so bili na obisku pri ameriški prvi družini visoki gostje z vsega sveta, se je Barney vzorno obnašal. "Barney je pozdravil kraljice, predsednike in premierje. Vedno je bil vljuden in jim ni nikdar skakal v naročja," se še spominja Bush.

Najzvestejši spremljevalec
A kar je najbolj pomembno, Barney je bil Bushu zvest do konca - tako v dobrih trenutkih kot tudi v trenutku, ko je predsednika podpirala le še peščica volivcev.
"Nikdar ni razglabljal o politiki in je bil vedno vdan prijatelj. Z Lauro bova pogrešala najinega prijateljčka," je sklenil Bush, ki se po predaji predsedniškega stolčka Baracku Obami leta 2009 ne oglaša kaj veliko.
"Prvi ljubljenčki" so vedno imeli prav poseben pomen v Beli hiši. Obama je na prigovarjanje hčerke Malie v hišo leta 2009 pripeljal portugalskega vodnega psa Boja, medtem ko se je Bill Clinton raje odločil za mačka. "Socks", kot mu je bilo ime, se je Clintonovim pridružil leta 1991, čez šest let pa mu je primat prvega ljubljenčka ZDA prevzel labradorec Buddy. Socks je poginil leta 2009 v starosti 19 let.