Buzz Aldrin, drugi človek, ki je stopil na Luno. Foto: Reuters
Buzz Aldrin, drugi človek, ki je stopil na Luno. Foto: Reuters

Danes 85-letni Aldrin, drugi človek, ki je stopil na Luno, je to zanimivost in še nekaj drugih originalnih dokumentov v zadnjih dneh objavljal na Twitterju, s čimer se je spomnil 46. obletnice prvega pristanka človeka na Zemljinem satelitu. Ker je šlo za prvo tovrstno pot, obrazci pa so si enotni, je nastalo kar nekaj nenavadnih zapisov.

Še dobro, da mu ni bilo treba plačati goriva
Tako so Aldrinu v razdelek "opis poti" zapisali naslednje kraje: Houston-Cape Kennedy-Luna-Tihi ocean-Havaji-Houston, pot so označili kot "službeno", za celotno pot pa je dobil le 33,31 dolarja povračila. Kot so pojasnili v Nasi, so s tem astronavtu pokrili uporabo zasebnega vozila, s katerim se je pripeljal od doma do izstrelišča Cape Kennedy. Po preračunih ameriškega statističnega urada bi bil ta znesek, če upoštevamo inflacijo, danes primerljiv z 217 dolarji.

Precej zabavne so tudi druge stvari. Tako je bil na formularju uradno oproščen plačila goriva za Apollo 11 iz svojega žepa, "kljukica" pa je bila narejena pri razdelku "vlada delodajalcu priskrbi malico".

Aldrin in druga dva člana misije, Neil Armstrong in Michael Collins, se ob vrnitvi na Zemljo niso mogli izogniti niti drugim birokratskih zahtevam. Ob pristanku so namreč na letališču v Honoluluju na Havajih morali opraviti carinski pregled, kjer so prijavili prav posebne stvari - "lunarno kamenje in delce lunarnega prahu". Pristojni so tam tudi zapisali, da nihče izmed potnikov ni imel "drugih bolezni razen zračne bolezni ali bil vpleten v nesrečo".
Tri tedne v karanteni
Zaradi skrbi, da bi utegnili s svoje misije na modri planet prinesti kakšne nevarne, nalezljive in še nepoznane mikrobe, pa je morala trojica tri tedne po vrnitvi preživeti v karanteni, šele nato so se lahko objeli in pozdravili z najbližjimi. Dolgočasje so si medtem krajšali z igranjem namiznega tenisa, telovadbo, televizijo in knjigami, z družinskimi člani pa so se lahko slišali prek telefona.

Aldrinova tvita s fotografijama potnega naloga in carinskega obrazca ob vrnitvi z Lune si oglejte spodaj.