Razstava je seveda (tudi) promocija za četrti (in za zdaj tudi zadnji) del franšize, ki v kinematografe prihaja novembra. Foto: AP
Razstava je seveda (tudi) promocija za četrti (in za zdaj tudi zadnji) del franšize, ki v kinematografe prihaja novembra. Foto: AP
V tretjem delu filmske tetralogije Katnis Everdeen postane simbol množičnega upora proti avtokraciji. Foto: Reuters
Razstava skuša teme iz filma povezati z resničnimi družbenopolitičnimi problematikami, ki jih franšiza obravnava alegorično. Foto: AP

V Disneyjevem muzeju na newyorškem Times Squaru lahko ujamete razstavo, posvečeno akcijski znanstveno-fantastični franšizi Igre lakote. Na ogled so kostumi in drugi predmeti ter fotografije, povezane z nastajanjem filmov. Postavitev vključuje tudi številne interaktivne zaslone.

Razstava je razdeljena v sedem sklopov (12. okrožje, Kapitol, Priprave na igre ...), prek katerih obiskovalec spremlja potovanje glavne junakinje Katniss Everdeen od njenih začetkov (ko je odraščala v rudarskem okrožju) pa do trenutka, ko postane simbol upanja in svobode v boju proti represivni oblasti.

Razstavo so si na dan odprtja seveda ogledali tudi igralci Jennifer Lawrence, Joshua Hutcherson in Willow Shields, ki so izkušnjo nato opisali kot sprehod skozi svoje spomine. "Bilo je zelo čustveno. Česa takšnega nisem pričakovala," je dejala 24-letna Jennifer, ki v sagi seveda nastopa v glavni vlogi Katniss Everdeen. In še: "Na razstavi je ogromno predmetov, ki bi jih kar obdržala zase."

Razstava bo na ogled do 3. januarja, nato jo bodo poslali še na gostovanje v San Francisco.

Če niste spremljali ...
V prvem filmu Igre lakote: Arena smrti se preselimo v nedoločno prihodnost, ko so lakota, suša in požari povzročili uničenje ZDA. Nova država Panem je razdeljena na prestolnico in 12 območij, iz katerih vsako leto z žrebanjem določijo 24 kandidatov za "Igre lakote", novodobno različico gladiatorskih iger, v katerih je zmagovalec na koncu edini preživeli. Ko je izžrebana 12-letna Prim, se njena sestra Katniss odloči, da jo bo prostovoljno zamenjala. Z vrstnikom, prav tako izžrebanim Peeto se odpravita v prestolnico, kjer se morata v spopadu na življenje in smrt pomeriti z veliko močnejšimi in bolj izkušenimi tekmovalci.


V drugem filmu (Igre lakote: Kruto maščevanje) se Katniss in Peeta vrneta v domače okrožje kot velika zmagovalca Iger lakote. Med slavnostnim paradiranjem po okrožjih Katniss spoznava, da so njena dejanja navdihnila navadne ljudi k uporništvu, vendar to ne uide tudi zloveščemu predsedniku Snowu. Da bi odstranil moteče simbole in v kali zatrl upor, Snow na naslednje Igre lakote pozove stare zmagovalce.

Kje smo torej ostali?
V Uporu Katniss Everdeen preživi četrt stoletje zatrtja, vendar je Kapitol njen dom v 12. okrožju iz maščevalnosti zravnal s tlemi. Zdaj z mamo in sestro živi v podzemnem, skrivnem 13. okrožju, ki se namerava boriti proti kapitolski diktatorski oblasti. Novembra letos bo v kinematografe prišel še 2. del, producenti pa ne izključujejo možnosti, da bodo franšizo podaljšali še onkraj meja literarne serije Suzanne Collins.

Med najprivlačnejšimi eksponati razstave je seveda slavni goreči kostum "dekleta v plamenih", v katerem se Katniss prvič predstavi občinstvu Panema, pa seveda njen lok, priponke šoje, ki simbolizirajo upor, številni zemljevidi Panema in osrednji kontrolni štab, od koder režiser nadzira potek iger.