Projekt Simbioza na nekoliko drugačen način. Foto: Reuters
Projekt Simbioza na nekoliko drugačen način. Foto: Reuters

Mestni svet je prejšnji teden začel sprejemati prijave vseh prebivalcev prestolnice, ki so mlajši od 25 let in ki so pripravljeni od tri do pet ur na teden preživeti v družbi ostarelih občanov ter se z njimi pogovarjati, jim brati ali se igrati družabne igre. Za "nagrado" bodo po znižani ceni lahko postali najemniki garsonjere v domu za starejše v predelu Laajasalo v Helsinkih. Za 250 evrov na mesec bodo lahko prebivali v 23 kvadratnih metrov velikem stanovanju z lastno kuhinjo, kopalnico in balkonom.

Morda se vam 250 evrov zdi veliko, a po poročanju BBC-ja je treba v Helsinkih za manjše stanovanje plačati kar okoli 600 evrov mesečne najemnine, v najbolj priljubljenih predelih mesta pa je ta cena še višja. V tem projektu so za zdaj na voljo le tri stanovanja, a univerza že spodbuja študente, da bi lahko bila prav ta stanovanjska shema ena izmed poti za rešitev pomanjkanja stanovanj za mlade v mestu.

Tisti, ki se bodo odločili za prijavo, ne potrebujejo posebnih znanj ali izkušenj z delom s starejšimi. "Zanje bo poskrbelo strokovno osebje v domu, mi pa iščemo mlade, ki imajo drugačen pogled na življenje in bodo v vsakdan starejših prinesli svežo energijo in pestrost," je dejal vodja projekta Miki Mielonen.

V manj kot tednu dni se je prijavilo že več kot 60 mladih Fincev, pobuda pa je požela odobravanje tudi na družbenih omrežjih.