Organizatorji mirenskega ciljanja pirhov so povedali, da je pettolarski kovanec, s katerim zdaj ciljajo, že tretja valuta v zgodovini te velikonočne tradicionalne igre. Foto: MMC RTV SLO/Mojca Dumančič
Organizatorji mirenskega ciljanja pirhov so povedali, da je pettolarski kovanec, s katerim zdaj ciljajo, že tretja valuta v zgodovini te velikonočne tradicionalne igre. Foto: MMC RTV SLO/Mojca Dumančič
Ciljanje pirhov v Mirnu
Na "kampotu" v Mirnu se je letos v "ciljanju pirhov" pomerilo 38 otrok, 33 deklet in žena ter 76 mož. S pettolarskim kovancev so zadeli rekordno število trdo kuhanih jajc. Foto: MMC RTV SLO/Mojca Dumančič

"Tako je na neki način ovrednoteno kot dediščina, živa dediščina naše ljudske kulture," je povedala etnologinja Goriškega muzeja Inga Brezigar. Domačini tej spretnostni igri pravijo tudi zbijanje, pikanje, pekanje, streljanje in šicanje. V njej s kovancem poskušajo zadeti pirh, ki je postavljen ob steno. "To je posebnost metanja, vendar fantje in tudi žene kar obvladajo to ciljanje jajca," je še razložila Brezigarjeva.

Želja po ohranjanju te tradicije je leta 1979 privedla do organizacije prvega tekmovanja v ciljanju pirhov v Mirnu. Organizatorji so sestavili pravila, ki veljajo še danes. Za strelca je pomembno, da kovanec ostane v jajcu, in ni dovolj, da le predre lupino. Zadetek je veljaven šele po tem, ko jajce dvignejo od tal in ostane kovanec v njem. Pravila tekmovanja pravijo, da morajo moški tekmovalci jajca ciljati z razdalje devetih čevljev številke 43, otroci in ženske pa z razdalje šestih čevljev. Vsak ima na razpolago pet metov.

Letos 148 tekmovalcev
Na "kampotu" v Mirnu se je letos v "ciljanju pirhov" pomerilo 38 otrok, 33 deklet in žena ter 76 mož. S pettolarskim kovancev so zadeli rekordno število trdo kuhanih jajc.

V najmlajši kategoriji, kjer so tekmovala tako dekleta kot fantje, je zmagovalec Rok Klančič. Po razglasitvi najboljših je povedal recept: "Ciljati moraš v sredino in močno, močno vreči."

Pri dekletih in ženah se je najbolje odrezala Brika Teja Erzetič, ki se je pred tremi meseci preselila k fantu v Miren. Po zmagi je povedala: "Da, zdaj lahko rečem, da sem tudi uradno postala Mirenka. Zmaga mi je prinesla domovinsko pravico v tem lepem kraju ob Vipavi."

Ena od tekmovalk, ki pirhe cilja že desetletja, je Aleksandra Olivo: "Najprej so tekmovali samo naši fantje in možje. Zdaj pa se že tudi me dobro kosamo z njimi. Tudi žene znamo dobro ciljati jajca. Imamo dober 'šus' in pravo mero," v smehu doda.

Med moškimi je zmagal Denis Marušič: "Letos nisem treniral. Očitno mi je ostala mirna roka in dober udarec še od prejšnjih let. In tako sem med petimi meti največkrat zadel. Pomembno je, da je zadetek tako močen, da kovanec ostane v jajcu. In to tako močno, da lahko jajce tudi obračaš, pa kovanec ne pade ven."

Zamenjali že tri valute
Organizatorji mirenskega ciljanja pirhov so povedali, da je pettolarski kovanec, s katerim zdaj ciljajo, že tretja valuta v zgodovini te velikonočne tradicionalne igre.

"Na začetku smo ciljali s starimi italijanskimi lirami, s 'čintežmi'. To sta bila kovanca za pet ali deset stotin lire. Ko je prišel jugoslovanski dinar, so uporabljali kovance za 50 par. Ko pa je Banka Slovenije izdala kovanec za pet tolarjev, smo takoj začeli uporabljati tega in tudi še danes ciljamo z njim. Naredili smo si dobro zalogo teh kovancev, tako da jih imamo za vse tekmovalce dovolj," pove Stanko Faganeli.

Denis Marušič je dodal, da so poskusili tudi z evrom, toda ni se obnesel: "Evro je lahko dober kot valuta, toda pri naših jajcih se ni izkazal. Pri močnih zadetkih je jajce dobesedno razpadlo."