Razlika v zaznavi barv se je pokazala le pri tistih, ki so bili žalostni, ne pa tudi pri tistih, ki so bili dobre volje. Foto: EPA
Razlika v zaznavi barv se je pokazala le pri tistih, ki so bili žalostni, ne pa tudi pri tistih, ki so bili dobre volje. Foto: EPA

Skupina raziskovalcev z Univerze v Rochestru (New York, ZDA) je ugotovila, da barve dojemamo drugače, kadar smo žalostni. "Naši rezultati so pokazali, da razpoloženje in čustveno stanje vplivata na to, kako vidimo svet okoli sebe," je povedal raziskovalec Christopher Thorstenson.

V študijo sta bili vključeni dve skupini ljudi, ki sta gledali različne posnetke - prva skupina si je ogledala tragičen posnetek, ki naj bi pri gledalcih sprožil občutek žalosti, druga pa zabaven posnetek, ki naj bi pri gledalcih sprožil občutek veselja. Po ogledu posnetkov so sodelujočim v raziskavi pokazali 48 zaporednih nenasičenih barvnih listov, sodelujoči pa so morali povedati, ali je list rdeč, rumen, zelen ali moder.

Izkazalo se je, da so ljudje, ki so bili žalosti, večkrat nepravilno označili barve, kot tisti, ki so bili veseli ali pa čustveno nevtralni. "Naša študija je pokazala, da žalost oslabi osnovne vizualne procese, s katerimi zaznavamo barve," so zapisali raziskovalci in dodali, da jih je presenetilo, da se je zaznavanje barv oslabilo predvsem na lestvici od modre do rumene.

Thorstenson se je raziskave lotil, ker ga je zanimalo, ali obstaja povezava med frazami, kot je "gledati skozi rožnata očala", in dejanskimi spremembami v zaznavi. Ugotovil je, da je mogoče, da so fraze nastale zaradi (dejansko) drugačnega videnja sveta v različnih čustvenih stanjih, vendar je pri tem poudaril, da je njegova raziskava le prvi korak na poti do potrditve te teze.

*Videti kaj lepše, kot je v resnici.