Nogomet je brez konkurence najpriljubljenejši šport v Braziliji, jemljejo ga zelo resno: pred pomembnimi tekmami se zaprejo celo banke, da se lahko zaposleni pripravijo na ogled z navijanjem. Foto: EPA
Nogomet je brez konkurence najpriljubljenejši šport v Braziliji, jemljejo ga zelo resno: pred pomembnimi tekmami se zaprejo celo banke, da se lahko zaposleni pripravijo na ogled z navijanjem. Foto: EPA

Ob začetku največjega športnega spektakla leta, svetovnega prvenstva v nogometu, ki ga tokrat gosti Brazilija, smo se v MMC-jevi redakciji šli igro asociacij na temo Brazilija. Za razlago nekaterih izmed njih smo prosili tudi Monico, domačinko iz Sao Paula:

Nogomet: "Futebol je simbol države. Predvsem dečki tako rekoč že ob rojstvu začnejo brcati žogo. Sama sicer nisem navdušenka nad nogometom, a tu je izjemno pomemben šport."

Lepota: "Brazilski ideal lepote pri ženskah je vitka postava, a z bujnimi oblinami, moški si želijo biti visoki in mišičasti. Vsi pa se marljivo trudijo za zagorelo polt."

Plaža: "Brazilci obožujejo plaže, vsak prost dan je dober izgovor za odhod k morju. Najslavnejša med njimi je Copacabana, priljubljena tako med elitami kot umetniki."

Samba in karneval: "Še dve ikoni brazilske kulture. Pravijo, da se Brazilci že rodimo s sambo v nogah, a sama o tem nisem ravno prepričana (smeh). Pri karnevalu, največjem prazniku, Brazilci ne poznajo meja, takrat ni prostora za skromnost ali verske omejitve. Dovoljeno je vse! To so dnevi slavja in zabave za vsako ceno, vsak dan, brez prestanka."

Brazilska zastava: "Brazilci v vsakodnevnem življenju ne dajo kaj dosti na zeleno-rumeno, a ko pride do športa, postanejo s svojo zastavo obsedeni. Še posebej jo začnejo ceniti, ko za dalj časa ali za vedno zapustijo svojo državo in se pojavi domotožje ..."

Oglejte si, kaj vse nam je še padlo na misel, ko smo pomislili na Brazilijo, peto največjo državo sveta s 190 milijoni prebivalcev najrazličnejših korenin, ki se ponaša s kar 7.500 kilometri obale ... Kot zanimivost velja omeniti tudi, da je Brazilija že 150 let brez konkurence država, ki pridela največ kave, menda kar tretjino vse svetovne zaloge.

Dan nogometa na MMC-ju!
MMC bo del dneva pred začetkom svetovnega prvenstva v nogometu v Braziliji v celoti posvetil izključno in samo nogometu. To je tista, najpomembnejša postranska stvar, ki jo imamo vsi radi, za katero pravimo, da nas prav vse združuje. Del dneva bomo torej enotni in opredeljeni samo za eno stvar. Samo za nogomet. Vabljeni k branju člankov tako ali drugače povezanih z nogometom, ki so jih pripravile prav vse redakcije MMC-ja. Beseda strokovnjaka, nogometaša, vpogled v politično situacijo Brazilije, fenomen navijaštva in nekaj predlogov za oglede filmov, ki se tako ali drugače dotikajo nogometa. Ob 11. uri bo naš gost nogometaš Sebastjan Cimerotič, s katerim se bomo v videointervjuju pogovarjali v živo, nato pa bomo besedo dali tudi vam in vas povabili v MMC-jevo spletno klepetalnico. Nato pa bomo ves dan in vse dneve prvenstva spremljali tekme in druge dogodke svetovnega prvenstva na našem podportalu z zaključkom na dan velikega finala. Vabljeni na MMC!

Žogo začnejo na ulicah in plažah brazilskih velemest brcati že v zgodnji mladosti, pomeni pa lahko tudi dobro naložbo v prihodnost, saj se poklicno z nogometom doma in v tujini ukvarja več kot 10.000 Brazilcev (ljubiteljsko pa na milijone).
Med SP-jem najpomembnejša postranska stvar stopi v ospredje.
Žogobrc pomeni eno redkih veselj mnogim prebivalcem favel, brazilskih slumov, v katerih naj bi živelo šest odstotkov prebivalcev, kar v brazilskih razsežnostih znaša več kot 11 milijonov ljudi. Eni najslavnejših favel Cidade de Deus v Riu de Janieru (skrajšano CDD, v prevodu Božje mesto) je posvečen tudi istoimenski odmevni film iz leta 2002 v režiji Fernanda Meirellesa in Katie Lund po romanu Paula Linsa. Gre za zgodbo o porastu organiziranega kriminala v CDD-ju v obdobje med koncem 60. do začetka 80. Večina igralcev je prišla z ulic favele, v kateri so film, nominiran za štiri oskarje, posneli.
Bolj bleščečo stran šestmilijonskega Ria predstavlja čudovita štirikilometrska plaža Copacabana.
Resna konkurenca Copacabani je Ipanema, ki ji je posvečena slovita bossa nova pesem Garota de Ipanema (Dekle iz Ipaneme).
Od bossa nove pa k sambi, avtohtoni brazilski glasbeni zvrsti, ki pravzaprav izvira iz Afrike, od koder so v Brazilijo v 19. stoletju pripeljali sužnje. Danes je samba, ki se je rodila v Bahii, sinonim za Brazilijo, karneval v Riu ter prava ikona brazilske narodne identitete. Dan sambe praznujejo vsako leto 2. decembra.
Brazilski karneval štiri dni pred pepelnično sredo ustavi celotno državo, zabava traja vse dneve in noči. Šole sambe priredijo spektakularne sprevode po ulicah megalopolisov, ki si jih ogleda milijone ljudi, med njimi številni slavni gostje. V domovino redno prihaja praznovat tudi Gisele Bündchen, lastnica že celo desetletje največ vrednih obraza in telesa na svetu. 33-letna Gisele, potomka nemških priseljencev v Braziliji, pravi, da se ima za sanjsko postavo zahvaliti predvsem 'športanju' na plaži.
Tudi Alessandri Ambrosio in Adriani Limi, Giselinima rojakinjama in manekenskima kolegicama iz šopka angelčkov perila Victoria's Secret, v poslovnem smislu nikakor ne gre slabo. Foto: EPA
Brazilci so obsedeni z lepoto in videzom, nečimrnost ne velja za slabost, ampak vrlino. Najverjetneje imajo prav zato več plastičnih kirurgov na prebivalca kot kjer koli drugje na svetu ... Naložbo v lepoto pogosto enačijo z zdravjem, za kar pa seveda potrebuješ denar, zato je tudi na tem področju opazen velik prepad med bogatimi in revnimi.
V deželi, kjer si večino leta v kopalkah, se pač ne gre vsakih nekaj dni ukvarjati z britvico. In pri brazilski depilaciji z voskom gre zares, ostane le še 'črtica'. Prvič naj bi to - precej bolečo - metodo preizkusili leta 1987 v lepotnem salonu J. Sisters na Manhaattanu, ki ga je ustanovilo sedem sester iz Brazilije.
Čvrsto zadnjico, 'pridelano' z rednim poskakovanjem po plaži, je najbolje razkazati v calcinhas, križankah med tangicami in bikinkami, ali pa kar v klasičnih tangicah, ki so na brazilskih plažah pravilo.
Prav v Braziliji so izumili poltrajno ravnanje las, pri katerem jih prekrijejo s keratinom in z likalnikom v zravnane kodre 'zaklenejo' poseben pripravek. V Evropi je 'brazilska fenfrizura' prepovedana zaradi visoke vsebnosti potencialno nevarnih kemikalij. Foto: EPA
73-letni Edson Arantes do Nascimento, bolj znan kot Pele, po mnenju mnogih poznavalcev velja za najboljšega nogometaša vseh časov, o čemer pričajo tudi številke: je Guinnessov rekorder po številu golov, ki jih je zabil v svoji bogati karieri. Zelo verjetno pa je tudi najslavnejši in velja za pravi brazilski narodni zaklad, znan pod vzdevkom Kralj (O Rei). Od svoje upokojitve leta 1977 deluje kot nogometni ambasador.
Ayrtona Senno še dve desetletji po smrti kujejo v zvezde kot enega največjih voznikov formule ena vseh časov, hkrati pa je bil tudi zadnja smrtna žrtev tega športa. Danes bi bil star 54 let.
66-letni Paulo Coelho, guru samopomoči, je ne le eden največjih brazilskih izvoznih artiklov, ampak tudi eden najbolj priljubljenih pisateljev sploh. Njegovo naslavnejše delo, Alkimist, so prodali v 150 milijonih izvodov, dogajanje romana Veronika se odloči umreti, pa je, zanimivo, postavil v Ljubljano.
Oscar Niemeyer (1907-2012), velikan arhitekture, je med svoje največje dosežke štel Brasilio, 'utopično' mesto sredi brazilskih savan, ki je leta 1960 postalo prestolnica največje države Latinske Amerike. Danes v zakladnici modernističnih stavb živi skoraj tri milijone ljudi, gostili bodo tudi tekme SP-ja.
Tudi na obrobju Brasilie, enega najpremožnejših mest na svojem območju, so zrasle favele.
Zeleno-rumena brazilska zastava z modrim kolutom, ki ponazarja zvezdnato nebo, velja od leta 1889, moto Ordem e progresso (Red in napredek) je navdahnil Comtov pozitivistični moto 'Ljubezen je princip in red je temelj; napredek kot cilj'.
Brazilska zastava, ki ima svoj praznik 19. novembra, ima tudi svojo himno: besedilo je zapisal pesnik Otavo Bilac, za glasbo pa je poskrbel Francisco Braga.
Družina in (katoliška) vera sta pomembni sestavini vsakdanjega življenja Brazilcev.
Kip Kristusa Odrešenika na gori Corcovado, ki bedi nad Riom, je eden najslavnejših in največjih kipov na svetu, pa tudi simbol brazilskega krščanstva in ikona mesta in države.
Doslej so Havaianas - s Havaji nimajo nič, razen imena -, brez konkurence najbolj priljubljene sandale na svetu (a pazijo naj se crocsov!), ki jih izdeluje brazilska tovarna Alpargatas s sedežem v Sao Paulu, prodali v neverjetnih štirih milijardah parov. Kar težko pa je verjeti, da obstajajo že več kot 50 let, izumil jih je Škot Robert Fraser, pionir množične proizvodnje gumijastih sandalov, ki so ga za model navdahnili japonski zori (zato jim pri nas rečemo kar 'japonke'). Najprej so jih posvojili nižji sloji brazilske družbe, v 90. pa je prišel kreativni preblisk: podplate so začeli preoblačiti v različne barve in vzorce, v času SP-ja v nogometu 1998 so jih prvič opremili z brazilsko zastavico na paščkih. In zgodila se je prava prodajna revolucija ...
Večina Amazonskega pragozda, 'pljuč sveta', največjega in najbolj biotsko raznolikega tropskega deževnega gozda na zemeljski obli, ki se razteza na 5,5 milijona kvadratnih kilometrov, leži prav na brazilskem ozemlju.
Rožnati delfin.
Ob Amazonki še vedno prebivajo potomci staroselcev, ki so območje naseljevali že pred tisočletji.
Zaradi nogometa pogosto delamo krivico preostalim športom, v katerih Brazilci blestijo. Med njimi sta tudi deskanje na valovih .... Foto: EPA
... in odbojka na mivki. Foto: EPA
Capoeira je priljubljena brazilska borilna veščina, ki združuje ples, akrobacije in glasbo po izročilu afriških sužnjev in brazilskih domorodcev. Trenirajo jo ob spremljavi tradicionalne glasbe inštrumenta berimbau.
Caipirinha je brazilski nacionali koktajl, ki si ga lahko privoščite med ogledom katere od tekem. Sestavine: cachaça (liker iz sadnega trsta), sladkor in limeta.
Fuleco (skovanka med besedama 'futebol' (nogomet) in 'ecologia' (ekologija), uradna maskota svetovnega nogometnega prvenstva - na fotografiji v družbi nogometne legende Ronalda -, je obliko dobila po redki vrsti brazilskega pasavca. Foto: EPA
V naravi je živalca, ki jo v izvirniku imenujejo 'armadillo' (pasavec), in ima posebno sposobnost - lahko se zvije v kroglo - videti takole. Foto: EPA
Naj se nogometomanija začne!