Dancu ne dovolijo, da bi postal Superjunak. Foto: Reuters
Dancu ne dovolijo, da bi postal Superjunak. Foto: Reuters

Danec, ki ima v lasti trgovino z igračami in je velik ljubitelj stripov, je želel svojemu imenu pridati še Superjunak. Pristojni danski urad, kjer urejajo preimenovanja, za to ni imel posluha. Svojo odločitev so pojasnili z besedami, da Superjunak ne izpolnjuje meril, po katerih bi bil lahko ime za moškega, saj da je to izraz za umišljeno, neresnično osebnost.

26-letni Herbst se ne misli predati in bo boj nadaljeval s pritožbo, prav tako pa s spletno peticijo, da bi pridobil podporo. Trdi, da tudi sam podpira stališče, da mladoletnikom starši ne bi smeli dajati neumnih imen. Kar se tiče odraslih, pa meni, da bi morali imeti svobodo, da se poimenujejo, kakor želijo, poroča britanski BBC.

Danske oblasti so v preteklosti dopustile kar nekaj nenavadnih imen, med drugim Gin, ki velja za ime za oba spola, prav tako pa Gandalf, ki je junak iz Gospodarja prstanov, in Balkon, kakor so poimenovali neko deklico.

V Franciji je sicer nedavno odmeval primer, ko je sodišče staršem preprečilo, da bi novorojenko poimenovala Nutella, saj da bi lahko postala tarča posmeha.