Prvi dan je teklo vino, naslednje dni bo tekla tudi kri. Foto: Reuters/EPA
Prvi dan je teklo vino, naslednje dni bo tekla tudi kri. Foto: Reuters/EPA

Devetdnevna zabava se je začela z vzklikom "Viva San Fermin!" in strelom rakete z balkona mestne hiše na osrednjem trgu Plaza del Ayuntamiento, kjer se je zbralo več tisoč obiskovalcev z vsega sveta. Festival, ki izvira iz srednjeveških časov, je po vsem svetu postal znan po zaslugi Ernesta Hemingwaya in njegovega romana Sonce vzhaja in zahaja.

Obiskovalcem bo festival ponudil verske procesije, ljudske plese, koncerte in popivanje, saj so bari lahko odprti že od šestih zjutraj. Vsakodnevni vrhunec dogajanja pa je tek pogumnih mladeničev pred podivjanimi biki - vsako jutro ob 8.00 se bo nekaj sto ljudi, večina oblečenih v bela oblačila z rdečimi ruticami okoli vratu, podalo na 850 metrov dolg tek pred šestimi biki do mestne arene. Tek traja približno štiri minute, prvi tek, ki tradicionalno pritegne največ radovednežev, bo v soboto.

Številne žrtve, tudi smrtne
Zvečer bike pobijejo v bikoborski areni, njihovo meso pa konča na krožnikih mestnih restavracij. Dogajanje je trn v peti borcem za pravice živali, ki ostro nasprotujejo mučenju živali za namene zabave.

Prav vsako leto je med nevarnim tekom poškodovanih tudi več deset ljudi. Od leta 1911, ko se je festival začel, pa je 15 udeležencev tudi umrlo, zadnja smrtna žrtev je bil pred tremi leti 27-letni Španec, ki ga je bik nabodel v vrat, srce in pljuča.

Gostitelji si manejo roke
Mesto z 200.000 prebivalci pričakuje, da bo festival letos privabil pol milijona obiskovalcev, ki bodo tam zapravili 70 milijonov evrov, v priloženih fotografijah pa si lahko ogledate množično veselje ob začetku zloglasnega festivala, ki je prevzelo Pamplono.