Petra Majdič je skupaj s Francijem Petkom ambasadorka svetovnega dneva snega v Sloveniji. Foto: EPA
Petra Majdič je skupaj s Francijem Petkom ambasadorka svetovnega dneva snega v Sloveniji. Foto: EPA
Kranjska Gora, smučišče, smučarji
Svetovni dan snega ima mednarodne razsežnosti, saj gre za večletno kampanjo Mednarodne smučarske zveze, ki promovira dejavnosti na snegu za mlade. Dogodek je osredotočen na ustvarjanje posebnih, zabavnih trenutkov na snegu ne glede na panogo smučarskega športa. Foto: BoBo

V Planici bodo v Snežni deželi danes za starše in otroke organizirali dan nordijskega smučanja. V ospredju bodo smučarski tek in smučarski skoki, otroci, ki bodo skupaj s starši ali učitelji obiskali prizorišče, pa bodo lahko uživali tudi v igrah na snegu, snežnem labirintu, tubingu, sankanju in v otroškem kotičku na snegu. Nato pa bo planiška Snežna dežela vse do 20. februarja na voljo tudi slovenskim šolam in vrtcem.

Na Krvavcu je danes ob nakupu odrasle vozovnice otroška vozovnica brezplačna. V okviru svetovnega dneva snega pa so danes pripravili brezplačno šolo smučanja v Šoli snežnih športov. Smučarjem bodo na voljo test smuči in nasveti izkušenih smučarjev. Za najmlajše so pripravili zimsko olimpijado za otroke in iskanje skritega zaklada.

Na Rogli se boste ob druženju z olimpijko Petro Majdič, ki je poleg smučarskega skakalca Francija Petka ambasadorka svetovnega dneva snega v Sloveniji, zabavali z ribičem Pepejem. V Snežnem vrtcu, ki je na vrhu Uniorčka, bodo potekale brezplačne delavnice na snegu, osnov smučanja, deskanja in v posebnem poligonu teka na smučeh.

Kaj pripravljajo po svetu?
Svetovni dan snega ima mednarodne razsežnosti, saj gre za večletno kampanjo Mednarodne smučarske zveze, ki promovira dejavnosti na snegu za mlade. Dogodek je osredotočen na ustvarjanje posebnih, zabavnih trenutkov na snegu ne glede na panogo smučarskega športa.

Med dogodki drugega svetovnega dneva snega je tudi Gora v mestu v Quebecu, kjer bo otrokom na voljo učenje deskanja, Svetovni snežni forum v Sibiriji bo ustvaril mesto iz snega za aktivnosti otrok, v Tokiu bo na sporedu demonstracija v smučanju prostega sloga, na Norveškem pa bosta v 99 smučarskih centrih na voljo brezplačno smučanje in deskanje.

Generalna sekretarka FIS-a Sarah Lewis je navdušena, da ima takšno zavezo toliko organizatorjev. Prvo leto je v okviru tega dne na sneg prišlo 200.000 ljudi na 225 dogodkih po 39 državah.