Ženska je prodala avtomobil, da bi lahko plačala dohodnino. Foto: EPA
Ženska je prodala avtomobil, da bi lahko plačala dohodnino. Foto: EPA

Zdaj brezposelna 28-letnica je za preteklo leto morala plačati 1.107 evrov dohodnine za njeno plačo, ki je lani v povprečju znašala 1.400 evrov. Povedala je, da je morala prodati svoj avtomobil, da je lahko pravočasno plačala davke. Francozinja je odšla na davčni urad, da bi plačala v enkratnem gotovinskem znesku. "Tako manj boli," je dejala. Tam pa so ji pojasnili, da lahko z gotovino plača le 300 evrov naenkrat. Tako je odplačala prve tri obroke in se nato odločila za protestno izplačilo v drobižu zadnjih 207 evrov.

Odkorakala je na davčni urad z rožnatim hranilnikom v obliki pujska ter zloženimi kovanci za en, dva in pet centov. "Imam dobrega prijatelja na banki, ki mi je pomagal pri štetju," je pojasnila.

Na pultu urada je razbila hranilnik in izročila drobiž. Sprva so jo na uradu zaradi tega grdo gledali, nato pa so se omehčali, ko so začeli šteti denar. "Nič nimam proti plačevanju davkov. Česar pa ne maram, je plačevati tako veliko. Saj nismo denarne krave," se je pritožila Francozinja.

V povezavi s tem je tudi napisala odprto pismo predsedniku države Francoisu Hollandu in finančnemu ministru Michelu Sapinu, in sicer v znak protesta: "Proti višanju davkov, proti sedanji vladi, ki nas ima za idiote, a predvsem zato, ker sem Francozinja in se rada pritožujem."