"Plaže so javne površine, ki bi morale biti dostopne vsem." Foto: Reuters

Kar nekaj hrvaških občin je že pred začetkom poletne sezone sprejelo odloke, ki turistom ne dovoljujejo več rezervacije kotička na plaži. Denimo v Makarski in Vodicah vam bodo redarji zjutraj brisačo s plaže pobrali.

Domačini v občini Preko na otoku Ugljan pa so stvari vzeli v svoje roke. Ponoči so na kup zmetali brisače in druge podlage za ležanje ter jih zakurili. To pa se ni zgodilo prvič - na otoku so že imeli dogodek, ko so s plaže izginili vsi predmeti, ki so nakazovali rezervacijo priljubljenega kotička na plaži, poroča Jutarnji list.

Od zdaj naprej podlage pobirajo redarji
Tovrstne rezervacije so opazili na skoraj vseh priljubljenih plažah na otoku. Nekateri turisti so svoje ležalnike oziroma brisače celo podpisali ali jih poskušali privezati.

"Na nekaterih plažah ni mogoče dobiti prostega kotička tudi ob poznih večernih ali zgodnjih jutranjih urah," je dejal župan Karlo Novoselić. Dodaja, da se ne želijo zameriti turistom, a da je to vseeno javna površina, ki mora biti dostopna vsem.

Po incidentu z zažiganjem so na občini sprejeli prakso, da redarji vse ležalne podlage zjutraj poberejo, turisti pa jih lahko dobijo nazaj na občini. Tako je plaža vsako jutro dostopna za vse.