Foto:
Foto:

V hrvaškem saboru, ki je nekoliko bolj odprt za javnost, stane kava 3,50 kune (46 centov), na vladi pa 2,50 kune (32 centov).

O cenah za zaposlene v hrvaških državnih institucijah je poročal novičarski portal, ki je ob tem izpostavil, da so nizke cene posledica zakonskih predpisov, ki so jih sprejeli sami uporabniki privilegiranih cen. Povprečni državljani morajo namreč za kavo v središču Zagreba odšteti od deset do 15 kun (od 1,32 do 1,97 evra).

Za dostojno kosilo v restavracijah sredi hrvaške prestolnice je treba odšteti deset evrov in več, medtem ko je v saborski restavraciji cena kosila z juho in sladico 36 kun (4,73 evra), v samopostrežni saborski kuhinji pa zgolj 26 kun (3,42 evra). Restavracija je odprta za vse zaposlene v saboru, njihove goste in tudi novinarje. Dnevno v njej tako obeduje do 250 ljudi.

V Banskih dvorih pripravljajo kosila za približno 100 ljudi, med njimi pa praviloma ni predsednika vlade Zorana Milanovića, navaja portal. Celotno kosilo za zaposlene stane 23 kun (tri evre), brez sladice pa 18 kun (2,36 evra). Ministri po navadi uporabljajo restavracije na matičnih ministrstvih.

Na Pantovčaku dnevno pripravijo približno 60 kosil za zaposlene v uradu hrvaškega predsednika. Za celotno kosilo plačajo 25 kun (3,30 evra).

Portal še poudarja, da gre za nedobičkonosne restavracije, ki opravljajo storitve samo za "svoje člane". Zato niti računi, ki jih izdajajo, niso obdavčeni.