Paul Rosolie, velik ljubitelj amazonske džungle, je eksperiment s kačo očitno preživel, saj so oddajo že posneli. Kako pa jo je odnesla kača? Foto: Twitter
Paul Rosolie, velik ljubitelj amazonske džungle, je eksperiment s kačo očitno preživel, saj so oddajo že posneli. Kako pa jo je odnesla kača? Foto: Twitter
Kačjevaren skafander, s katerim se je Rosolie podal v akcijo. Foto: Youtube
Discovery zadnje čase uporablja precej drastične taktike za privabljanje gledalcev. Tako so nedavno zavrteli oddajo, v kateri se Nik Wallenda sprehodi po vrvi čez Grand Canyon. Foto: Discovery Channel

Gre za oddajo pomenljivega naslova Eaten Alive (Živ požrt), ki naj bi jo predvajali 7. decembra. Pogojnik zato, ker se je nad Discovery zaradi napovedane oddaje zgrnilo toliko pritožb in zgroženih pisem gledalcev, da ostaja vprašanje, ali ne bodo klonili pod pritiskom.

"Naravoslovec in filmar Paul Rosolie bo pogledal v želodec anakonde v po meri izdelanem kačjevarnem skafandru," obljublja napovednik za oddajo. "Moraš iti z glavo naprej," še pripomni 30-letni Rosolie, ki naj bi ga prekrili s prašičjo krvjo, da bi bil bolj mikaven plen za anakondo.

Kako dolga je kača, ni znano, a zelene anakonde lahko dosežejo v dolžino tudi do 8,7 metra, v premeru pa 30 centimetrov. In nihče prav dobro ne ve, kako naj bi Rosolieja po koncu eksperimenta varno potegnili iz kače, čeprav filmar trdi: "Če me poznate, veste, da ne bi nikdar storil žalega živemu bitju. Ampak morali boste gledati #EatenAlive in sami videti, kako se bo izteklo!"

Peticije za bojkot Discoveryja
Mnogo ljubiteljev živali meni, da preprosto ni mogoče, da bi Rosolieja drugače spravili iz živali, kot da bi jo pokončali ali pa vsaj huje poškodovali, in že kmalu po objavi Discoveryjevega napovednika se je na ameriško televizijsko mrežo vsul plaz pritožb in spletnih peticij.

"Gre za mučenje živali na najvišji stopnji in naravnost gnusno, kača pa pri tem lahko pogine - odrasel moški je čez ramena preširok za zeleno anakondo," so zapisali v eni od peticij na Change.org, ki jo je podpisalo že skoraj 10.000 ljudi. "Koncept oddaje ponovno samo še utrjuje negativne stereotipe o kačah, kar je ravno nasprotno od tistega, kar bi od Discoveryja pričakovali."

Organizacija za zaščito živali PETA: "Ta brezsramen propagandni podvig zveni za lase privlečen, a če je opis točen, so kačo mučili in podvrgli hudemu trpljenju v imenu gledanosti - kot se to po navadi počne z živalmi, kadar jih uporabijo v zabavne namene."

Zgroženi so bili tudi gledalci Discovery Channela in drugi ljubitelji živali, ki so se na Twitterju precej zgroženo odzvali na napovednik oddaje, češ da so izgubili vse spoštovanje do dotične TV-mreže, da bi moralo biti Discovery sram, da ubijanje in/ali mučenje živali v namene zabavanja gledalcev nikakor ni sprejemljivo ter da je edini primeren odziv popoln bojkot oddaje.

Rosolie je v odgovor na kritike na svoji spletni strani objavil poziv vsem, ki so zaskrbljeni zaradi mučenja živali, naj najprej preberejo njegovo knjigo Mother of God (An Extraordinary Journey into the Uncharted Tributaries of the Western Amazon), preden se vprašajo: "Bi ta človek lahko kdaj koli storil živali kaj žalega?"