Dunaj si od glasbenega tekmovanja obeta večjo prepoznavnost po vsem svetu in tudi dolgoročne pozitivne učinke za mesto. Foto: EPA
Dunaj si od glasbenega tekmovanja obeta večjo prepoznavnost po vsem svetu in tudi dolgoročne pozitivne učinke za mesto. Foto: EPA
Conchita je Avstriji pripela Evrovizijo 2015. Foto: Reuters

Vodja mestnega oddelka za izobraževanje, mladino, informiranje in šport Christian Oxonitsch je medijem razkril, koliko bo mesto stala organizacija največjega glasbenega tekmovanja na svetu. Mesto bo prevzelo vse stroške najema in obnove dvorane Stadthalle, ocenjene na 8,89 milijona evrov. Za evrovizijsko vas v parku Prater, na trgu Heldenplatz ali v Muzejski četrti, kjer bodo navijači spremljali prenos Evrovizije, bodo namenili 150.000 evrov.

Dunaj si od Evrovizije 2015 obeta večjo prepoznavnost po vsem svetu in pozitivne učinke za mesto tudi na dolgi rok.

Iz Dunaja so sporočili še, da bo odprtje izbora za pesem Evrovizije 17. maja v dunajski mestni hiši, udeležilo pa naj bi se ga tisoč gostov. Predizbora bosta potekala 19. in 21. maja, finale bo 23. maja 2015.

Avstrijci so za Dunaj
Avstriji je naslednji izbor pripadel, ker je v Köbenhavnu maja letos s pesmijo Rise Like a Phoenix zmagala bradata avstrijska pevka Conchita Wurst.

Organizatorji z avstrijske javne televizije ORF so izbirali med tremi prizorišči, in sicer v Gradcu, Innsbrucku in na Dunaju, ter se odločili za dunajsko dvorano Stadthalle. Da je Dunaj najprimernejša lokacija za Evrovizijo, je po nedavni raziskavi javnega mnenja prepričanih tudi 73 odstotkov Avstrijcev.

Dunajska dvorana Stadthalle je največji prireditveni prostor v Avstriji in eden izmed treh največjih prireditvenih prostorov v Evropi, saj lahko sprejme 16.000 obiskovalcev. Vsako leto se v njej zvrsti več kot 300 prireditev.