Mladička sta se skotila v razmiku ure in pol. Foto: Twitter Smithsonian National Zoo
Mladička sta se skotila v razmiku ure in pol. Foto: Twitter Smithsonian National Zoo
Mej Šjang
Mej Šjang je ena največjih atrakcij v washingtonskem živalskem vrtu. Foto: Reuters

Samica Mej Šjang je največja zvezda živalskega vrta Smithsonian National Zoo v ameriški prestolnici, ki je tudi eden izmed le štirih živalskih vrtov v državi, v katerem je mogoče opazovati te prikupne živali. Da je Mej Šjang breja, so njeni oskrbniki ugotovili šele prejšnji teden, ko so opravili ultrazvok.

Mej Šjang, ki že ima dva potomca, saj je leta 2005 skotila samca Taj Šana, leta 2013 pa Bao Baa, je dvojčka skotila v razmiku ure in pol. Obe pandici sta videti zdravi, so sporočili oskrbniki. "Tako smo navdušeni nad tem, da ima Mej Šjang potomca. Mladička sta po rojstvu zelo ranljiva, a vemo, da bo Mej odlična mati," je v sporočilu za javnost dejal direktor živalskega vrta Dennis Kelly.

Mej Šjang ima na svoji ogradi že nekaj časa nameščeno kamero, tako imenovano Panda Cam, s katero lahko vsi, ki jih to zanima, iz domačega naslanjača spremljajo njeno gibanje. Potem ko je vodstvo živalskega vrta na Twitterju sporočilo, da je samici odtekla voda, se je stran zaradi prevelikega navala sesula.

Dva kandidata za očetovstvo
Samico so z umetno oploditvijo oplodili 26. ali 27. aprila z zamrznjeno spermo samca Huj Huja, ki živi v Volongu na Kitajskem, in s spermo v Washingtonu živečega samca Tjan Tjana, tako da trenutno ne vedo, kdo od njiju je oče. To bodo s preiskavami ugotovili pozneje, pa tudi, katerega spola je naraščaj. Imen za mladička še niso izbrali.

Veliki pande v naravi živijo v gorskih predelih v osrednjem delu Kitajske. Tam jih živi okoli 1.600, v ujetništvu pa še dodatnih 300.