Vse najboljše, Džja Džja! Foto: Reuters
Vse najboljše, Džja Džja! Foto: Reuters

Džja Džja živi v tematskem parku Ocean Park v Hongkongu. Skotila se je leta 1978 na Kitajskem, Peking pa jo je Hongkongu podaril kot spominek ob drugi obletnici pomembnega dogodka, ko je to mesto prišlo izpod britanske nadvlade v kitajske roke.

Trenutno rekord najstarejšega pande vseh časov drži Dudu, ki je poginila leta 1999, ko je bila stara dobrih 37 let. Džja Džja bi morala tako živeti še slabo leto, da bi podrla njen rekord, a njeni oskrbniki o tem ne dvomijo, saj za zdaj nima večjih zdravstvenih težav. Da je že vrsto let najbolj priljubljena žival v parku v Hongkongu, pa ni treba posebej poudarjati.

30 let je že visoka starost
Veliki pande v divjini običajno živijo okoli 20 let, v ujetništvu pa deset let dlje, saj nanje ne prežijo različne nevarnosti in bolezni. Vsaka žival, ki preseže mejnik 30 let, že velja za nekaj izjemnega. Džjo Džjo bi pri 37 letih po trditvah biologov tako lahko primerjali s stoletniki pri ljudeh, zato nameravajo njeni oskrbniki kmalu poslati vse podatke Guinnessovi knjigi rekordov, da bi panda našel svoje mesto med drugimi rekorderji.

Džja Džja sicer tehta 80 kilogramov. Vid in sluh ji že pešata, težave ima z artritisom in visokim krvnim tlakom. Ker že težko hodi, se najraje zadržuje v notranjosti svoje ograde, kjer ves čas grizlja svojo najljubšo hrano, bambus. Njen oskrbnik, Džia Martelli, se spominja prvega stika z njo: "Prvič, ko sem jo videl, sem pomislil: 'Ojej, tako je že stara, zagotovo jo bom moral pokopati.' A od takrat je minilo že deset let, Džja Džja pa še vedno živi. Imela je nekaj slabših obdobij, a se je vedno pobrala in danes se za svoja leta odlično drži," je dejal.

Veliki pande ostajajo ogrožena vrsta. V divjini jih živi le še 1.864.