Eleanor Roosevelt je bila v Beli hiši od leta 1933 do leta 1945. Foto: EPA
Eleanor Roosevelt je bila v Beli hiši od leta 1933 do leta 1945. Foto: EPA

Raziskava inštituta na kolidžu Siena je na prvo mesto v vseh petih dozdajšnjih raziskavah oziroma anketah med zgodovinarji, ki so se začele leta 1982, na prvo mesto med spremljevalkami predsednikov ZDA postavila Eleanor Roosevelt. Na drugo mesto se je letos uvrstila Abigail Adams, žena predsednika Johna Adamsa, pred Jacqueline Kennedy in Dolly Madison.

Na peto mesto se je uvrstila zdajšnja prva dama Michelle Obama, takoj za njo pa je Hillary Clinton, ki se bo morda kmalu vrnila v Belo hišo, tokrat kot predsednica ZDA.

V raziskavi, ki je zajela 242 zgodovinarjev in politologov, se je na zadnje mesto uvrstila žena 14. predsednika ZDA Franklina Pierca Jane. Udeleženci ankete so prve dame ocenjevali po pogumu, integriteti, vrednotah, dosežkih in drugih značilnostih.

Michelle je dobila visoke ocene glede pomena za njenega moža - predsednika Baracka Obamo - in glede samostojnosti. Najslabše pa se je obnesla glede upravljanja z gospodinjstvom Bele hiše. Hillary pa je najvišje ocene dobila glede sposobnosti služenja državi na položaju predsednice.