Esma Ređepova je ena najvidnejših predstavnic romske glasbe. Foto: EPA
Esma Ređepova je ena najvidnejših predstavnic romske glasbe. Foto: EPA
Marija Šerifović je s svojo Molitvo slavila v Helsinkih. Foto: EPA
Najbližje, da bi Slovenci poslali na Evrovizijo svojega romskega predstavnika, smo bili s skupino Langa. Foto: Agencija Gideon
Naše poti/Amare droma

Tudi na 57. tekmovanju za Pesem Evrovizije bo nastopila romska predstavnica, ki je zmagala na bolgarskem nacionalnem izboru. Največji romski uspeh doslej je dosegla Molitva srbske predstavnice Marije Šerifović, hčerke znane pevke Verice Šerifović, katere romsko poreklo so pred izborom previdno zamolčali.
Romska pevka Sofie Marinova, katere skladba Love Unlimited je zelo odmevna prav zaradi njenega romskega rodu, bo težko ponovila uspeh Šerifovićeve, ki je pometla s konkurenco.

Prav vse romske predstavnice na Evroviziji lahko slišite v romski oddaji Naše poti/Amare droma, ki jo lahko poslušate tudi desno spodaj.

Marinova, ki je ena največjih zvezd bolgarske chalga pop glasbe, ki ima veliko skupnih točk s srbskim turbofolkom in turško arabesko, je s svojo skladbo aprila, pred svetovnim dnem Romov, nastopila celo pred Evropskim parlamentom.
Vsaka evropska država bi lahko izbrala svojo romsko predstavnico
Dragan Ristić
, vodja srbske romske skupine Kal, meni, da je zamisel o romski predstavnici na Evroviziji izvedljiva. Vsaka evropska država z romsko manjšino lahko predlaga svojo predstavnico na nacionalnem glasovanju, potem pa bi zmagovalko poslali na Evrovizijo kot predstavnico romskega naroda.
Glede na prispevek romske glasbe k evropski je Ristič prepričan, da bi bile romske predstavnice dobro sprejete tudi med drugimi evropskimi narodi.

Esma Ređepova v duetu z Eleonoro
Tako Eleonora kot tudi Esma sta že nastopili na makedonskem izboru za največje glasbeno evropsko tekmovanje in ločeno vsakič zasedli 2. mesto. Obakrat so Makedonci izglasovali makedonsko predstavnico.
Kot pravi Ređepova, ki bo kmalu praznovala 55-letnico nastopanja, bi v duetu z mlado romsko pevko Eleonoro združili mladost in izkušnje, zato bi to prav gotovo lahko bila zmagovalna kombinacija, saj zanjo ne bi glasovali le Romi, ampak tudi vsi drugi, ki jo poznajo, teh pa v Evropi ni malo.
Mišo Kontrec, romski veteran na slovenskih izborih
Kontrec je na slovenskem izboru nastopil že trikrat. Enkrat je bil s skupino Langa in skladbo Za svobodo divjega sveta zelo blizu vrha in se je moral zadovoljiti z nehvaležnim drugim mestom, kar je bilo veliko razočaranje, saj mu je za zmago manjkalo le nekaj glasov. Tudi sam podpira idejo o romski predstavnici na Evroviziji, saj je romska glasba nekaj posebnega. Prepričan je, da bi bila mešanica romske glasbe in popa zmagovalna kombinacija in da je le še vprašanje časa, kdaj bomo priča takemu glasbenemu spoju.

Skladbo romskega izvajalca na Evrovizijo poslalo že vsaj pet držav
Poleg Srbije, ki je leta 2007 v Helsinke na Evrovizijo poslala Marijo Šerifović, ki je z Molitvo uspešno zastopala Srbijo, in letošnje bolgarske predstavnice Sofi so se z romskimi skladbami na evropskem izboru že predstavili tudi Poljaki, Čehi in Španci. Odlično se je uvrstila tudi poljska romska diva Edyta Górniak, ki je leta 1994 v Dublinu zasedla drugo mesto. Španski romski glasbenik Peret je leta 1974 skupaj z drugimi ostal v senci skupine ABBA in se je moral zadovoljiti z 9. mestom.
Med največje romske evrovizijske osmoljence sodi češka romska skupina Gipsy.Cz, ki se je s skladbo Aven Romale kot zmagovalka češkega predizbora za Pesem Evrovizije leta 2009 v Moskvi uvrstila v predfinale tekmovanja, nato pa v njem tudi obstala.
Enisa Brizani, Peter Barbarič, Radio Slovenija

Naše poti/Amare droma