Conchita Wurst je Evrovizijo popeljala v Avstrijo, tam pa bo Makedonce zastopal Daniel Kajmakoski. Foto: MMC RTV SLO/J
Conchita Wurst je Evrovizijo popeljala v Avstrijo, tam pa bo Makedonce zastopal Daniel Kajmakoski. Foto: MMC RTV SLO/J

Makedonsko ministrstvo za notranje zadeve je sporočilo, da so štiri osebe osumili zarote in računalniške prevare, s katero naj bi priredili prva tri mesta na festivalu, na katerem so izbrali nacionalnega predstavnika za jubilejno Evrovizijo.

Med četverico, ki jih sumijo prirejanja rezultatov, so lastnik produkcijske hiše, avtor in skladatelj ter lastnik in direktor podjetja, ki je organiziralo telefonsko glasovanje za skopski festival. Domneva pa se, da je z osumljenci sodelovalo tudi nekaj izvajalcev.

Četverica, ki jo sumijo računalniške prevare, naj bi angažirala večjo skupino ljudi, ki je bila v času glasovanja na dveh lokacijah v Skopju, za glasovanje pa naj bi jim podelila kartice SIM, kupljene pri treh mobilnih operaterjih.

To pomeni, da je skupina, ki je organizirala prevaro, s katero so vplivali na končni rezultat telefonskega glasovanja, velika. Ministrstvo za notranje zadeve je o tem obvestilo tudi državno tožilstvo. Takoj po koncu glasovanja so namreč pri 14 osebah odkrili veliko število telefonov in 2.500 SIM-kartic, s katerimi so glasovali.

Predstavniki ministrstva za notranje zadeve so sicer pojasnili, da ne morejo vplivati na ponovitev glasovanja, ker je nagrade za festival, ki je potekal v sredo zvečer, v vrednosti 45.000 evrov priskrbelo ministrstvo za kulturo.

Za makedonskega predstavnika, ki bo prihodnje leto nastopil na 60. Evroviziji v Avstriji, je bil izbran Daniel Kajmakoski, na drugo mesto se je uvrstila Tamara Todeska, tretja po glasovih strokovne žirije in občinstva pa je bila Evgenija Čančalova Egi.