Kip je narejen iz brona, visok je 165 cm in težek 175 kg. Postavljen je na granitnem kamnu ob pomolu Langelinie in gleda proti obali. Foto: Reuters
Kip je narejen iz brona, visok je 165 cm in težek 175 kg. Postavljen je na granitnem kamnu ob pomolu Langelinie in gleda proti obali. Foto: Reuters

ip male morske deklice je najbolj znana znamenitost Köbenhavna, a na Facebooku očitno ni več mesta zanjo. To družbeno omrežje je namreč neki poslanki prepovedalo objavo fotografije zaradi pravil o goloti.

Slavni kip, ki krasi promenado Langelinie v danski prestolnici že od leta 1913, je bil izdelan po navdihu istoimenske pravljice Hansa Christiana Andersena. Ob kipu se dnevno ustavljajo množice in fotografirajo golo telo prelestnega dekleta, ki se je v pravljici zato, ker se princ ni zaljubil vanjo, vrgla v valove in se spremenila v morsko peno.

A fotografij morske deklice na skali na Facebooku očitno ne bo več mogoče občudovati. Danska socialdemokratska poslanka Mette Gjerskov je bila nedavno namreč močno presenečena, ko je Facebook zavrnil objavo omenjene fotografije s pojasnilom, da fotografija "vsebuje preveč golote in seksualne sporočilnosti". Dodali so, da to pravilo velja tudi za fotografije, posnete v "umetniški ali izobraževalni namen".

"Mala morska deklica je očitno preveč gola za Facebook. Kdo bi si mislil, da bo naše nacionalno bogastvo uvrščeno v isto kategorijo kot otroška pornografija in podobne nagnusne stvari," se je nato pridušala poslanka.

Po njeni pritožbi je imperij Marka Zuckerberga nato spremenil odločitev.

Samo dojke ne, dojenje da
Lani so pri Facebooku osvežili in nekoliko spremenili pravila o tem, katere vsebine se lahko objavljajo na omrežju in katere so prepovedane. Pojasnili so, da so se za omejitev golote odločili, ker so "nekateri uporabniki znotraj svetovne skupnosti lahko občutljivi na tovrstno vsebino". Tako je prepovedano objaviti tudi fotografijo ženskih prsi, če je videti bradavičke, a izjema velja za fotografije dojenja ali dojke po operaciji, pri katerih je še vidna brazgotina.

V pravilih Facebooka je sicer jasno zapisano, da niso prepovedane objave slik, kipov ali drugih umetniških izdelkov, na katerih so goli ljudje.