Življenjska doba pogostejših vrst komarjev je okoli enega meseca. Foto: Reuters
Življenjska doba pogostejših vrst komarjev je okoli enega meseca. Foto: Reuters

Prireditelji festivala komarjev pod Uralom od 17. do 19. julija pričakujejo več tisoč ljudi, ki bodo prišli zaradi ene in edine stvari, bolje rečeno, živali. Gre za komarja, ki sodi v družino dvokrilcev in se prehranjuje tudi, ne le s človeško krvjo, saj samci sesajo samo rastlinske sokove, samice pa potrebujejo obrok krvi le za razvoj potomstva. Nekateri komarji pa niso le nadležni, ampak tudi nevarni, saj so lahko prenašalci nalezljivih bolezni.

A to očitno ne bo zmotilo deklet, ki se bodo na festivalu komarjev udeležile posebnega tekmovanja, izbora za "najokusnejše dekle". Kandidatke se bodo v kratkih hlačah in kratkih rokavih postavile v vrsto in mirno stale 20 minut in skušale privabiti kar največ komarjev, da na njih pustijo sled in jih pičijo.

Ena, dva, tri ... sto!
Dogodek bo skrbno spremljala posebna strokovna komisija, v kateri bo tudi zdravnik, ki bo po pretečenem času pregledal telesa tekmovalk in pazljivo preštel vse pike, so dejali organizatorji. Dodali so, da je lani zmagovalka (če ji lahko glede na bolečino ali vsaj neprijeten občutek sploh tako rečemo) dobila več kot sto pikov.

In zakaj bi kjer koli sploh imeli festival komarjev? Ena izmed prirediteljic Natalija Paramonova je dejala, da se je vse skupaj začelo zaradi zabave. "Odločili smo se, da bo naše mesto postalo znano po čim bolj nenavadnih dogodkih za odrasle in otroke."

Festival bo letos doživel tretjo izvedbo, ki bo ponudila tudi plesne in glasbene dejavnosti ter še eno tekmovanje - lov na čim več ujetih komarjev. Paramonova je dodala, da vsako leto pride nekaj obiskovalcev oblečenih celo v komarjeve kostume.