29-metrski presmec že ponosno stoji pred vaško cerkvijo v Voličini, tam pa naj bi ostal vse do prvomajskih praznikov. Foto: BoBo
29-metrski presmec že ponosno stoji pred vaško cerkvijo v Voličini, tam pa naj bi ostal vse do prvomajskih praznikov. Foto: BoBo

V Voličini, ki leži v občini Lenart, so že leta 1999 izdelali skoraj 304 metre dolgo butaro, niti letos pa niso obsedeli križem rok.

Ker so pred leti s presmecem velikanom, kakor butari pravijo v vzhodni Sloveniji, že prišli v Guinnessovo knjigo rekordov, so letos ostali pri 29 metrov dolgem presmecu, ki bo stal predvidoma do prvomajskih praznikov.

Na cvetno nedeljo, ki jo praznujemo teden dni pred veliko nočjo, se verniki spominjajo Kristusovega prihoda v Jeruzalem, ko so ga po evangeljskem sporočilu množice pozdravljale z zelenjem. Butare, ki jih na ta dan ljudje nosijo v cerkev, po ljudskem verovanju varujejo dom in odganjajo nesrečo.

Slavo Voličini prinesel tudi orjaški adventni venec
Lani so se v Guinnessovo knjigo rekordov zapisali tudi z ogromnim adventnim vencem, ki je imel dobrih 100 metrov premera, tehtal je 13,5 tone in imel skoraj 317 metrov obsega.

Voličino so takrat tudi obiskali predstavniki te najslavnejše knjige rekordov, ki so potrdili, da je marljivim članom uspelo doseči rekord - za ta dosežek so že prejeli tudi ustrezen certifikat.