Afriške kraljice gredo kot za med na črni celini, vse večje zanimanje za njih pa je tudi v Evropi in v ZDA. Foto: Reuters
Afriške kraljice gredo kot za med na črni celini, vse večje zanimanje za njih pa je tudi v Evropi in v ZDA. Foto: Reuters
Taofick Okoya z eno izmed svojih lutk. Foto: Reuters

Danes uveljavljeni podjetnik na mesec proda od 6.000 do 9.000 afriških kraljic in princes po imenu Naija, kot je poimenoval danes 43-letni Taofick svoje lutke.

Nigerijec je pred sedmimi leti našel tržno nišo, ko je ugotovil, da je mogoče kupiti le svetlopolte barbike, in ne temnopoltih. Te se je odločil začeti izdelovati sam, proizvodnjo plastičnih delov je zaradi nižjih stroškov pozneje preselil na Kitajsko, v svojem kraju pa ima tudi manjšo delavnico, kjer so zaposleni zadolženi za izdelovanje tradicionalnih afriških oblačil in pokrival.

Izdelki gredo kot za med, a ne le v Nigeriji. Iz dneva v dan je večje povpraševanje za Taofickovimi barbikami tudi v Evropi in v ZDA.

"Všeč mi je. Temnopolta je kot jaz," je navdušeno dejala petletna Ifunanya Odiah, ko je v Taofickovi trgovini prejela svojo barbiko.

Mattel, največji izdelovalec igrač na svetu, ki med drugim izdeluje tudi barbike, temnopolte različice legendarne lutke prodaja že desetletja, a je njihova pojavnost v podsaharski Afriki zelo omejena.

Mattelov predstavnik Alan Hilowitz pravi, da podjetje nima načrtov za širitev na omenjenem območju.

Okoyeva želja: lutke z "močnejšo" postavo
Okoyeve lutke so tako kot originalne barbike suhljate postave, čeprav se velik del Afrike zgraža nad zahodno percepcijo idealne suhljate postave. Najprej je želel narediti nekoliko "močnejše" lutke, ampak otrokom te niso bile všeč: "Za zdaj se moramo skrivati za "normalno" lutko. Enkrat ko bomo utrdili znamko, bomo lahko izdelovali tudi punčke z močnejšimi postavami."

Cene afriških kraljic se gibljejo med 6 in 16 evri (posebne izdaje), še cenejše pa so princeske, ki se jih lahko kupi za od dva do največ štiri evre.