Na karnevalu ne manjka glasbe, plesa, golote in razkošnih kostumov. Foto: Reuters
Na karnevalu ne manjka glasbe, plesa, golote in razkošnih kostumov. Foto: Reuters

Glavni in največji dogodek, ki privabi največ obiskovalcev z vsega sveta, poteka vsako leto v Riu de Janeiru.

Petek je dan, ko se začne brazilski karneval, imenovan tudi "Carnaval", in pride do menjave "oblasti" - župan preda ključe mesta kralju karnevala. Glavno parado, ki poteka v nedeljo in ponedeljek, organizira 20 najboljših šol sambe iz Brazilije. Šole imajo vsako leto drugo tematiko nastopa in posebno pesem ter koreografijo. Posebna žirija ocenjuje nastope v različnih kategorijah, svoje rezultate pa sporoči v sredo. Najboljših šest šol lahko nastopi ob koncu festivalskega dogajanja, in sicer v soboto na t. i. "paradi zmagovalcev".

Brazilski karneval se nekoliko razlikuje od pustnih praznovanj v Evropi, saj se na njem mešajo evropski, domorodni in afriški vplivi. Podobno kot pri nas so tudi v Braziliji razlike med pokrajinami - karnevali se razlikujejo po glasbi, številu nastopajočih in kostumih.

Sreda je dan za post in kes
Karneval se konča na pepelnično sredo, ki je rezervirana za post in obžalovanje. Rimski katoličani in nekateri drugi kristjani med postom ne jedo mesa, zato tudi samo ime karneval izhaja prav iz besede za post, "carnival", ki izhaja iz "carnelevare", kar pomeni "odstraniti" oziroma "opustiti".

Pustna rajanja imajo svoje korenine v saturnalijah, prazniku, na katerega so Rimljani obhajali posvetitev tempelja boga Saturna. Pozneje je nekaj elementov praznovanja prevzelo tudi krščanstvo.

J. R.