10. januar je v znamenju brezhlačnikov. Foto: EPA
10. januar je v znamenju brezhlačnikov. Foto: EPA

Dogodek Vožnja s podzemno železnico brez hlač, ki so ga prvič organizirali v New Yorku leta 2002, je najbolj zaživel prav v Združenih državah Amerike, a zanimivi akciji so sledile tudi druge svetovne metropole - Dunaj, Berlin, London ...

Udeleženci svoje hlače odvržejo s prihodom na podzemno železnico, kot je videti po fotografijah, pa se pri tem neznosno zabavajo. A prav to je tisto, kar želijo ustanovitelji tega posebnega dne doseči - dogodek označujejo za mednarodno proslavljanje prismojenosti.

Udeleženci se dobijo na zbirni točki, potem pa se razporedijo v manjše skupine. Kot je zapisano med "pravili igre", morajo udeleženci po prihodu na podzemno železnico odvreči hlače in se na vlaku obnašati tako, kot bi se običajno - nekateri tako berejo knjige, drugi poslušajo glasbo, tretji "spijo" ... Nekateri izmed pogumnežev na ta dan izberejo posebej zabavne, pisane perilo in nogavice, zaželeno pa je, da ženske ne nosijo tangic, saj z akcijo ne želijo razjeziti koga izmed potnikov, temveč jih želijo le nasmejati.

Po opravljeni skupinski akciji pa sledi zabava za pogumneže, kjer so seveda tudi brez hlač.

Spodaj si lahko pogledate utrinke z Dunaja, Münchna, Londona, Berlina, Hamburga, Prage ...