Žive jaslice v Postojnski jami na veličasten način pričarajo praznike, preplet lepote jame in svetopisemskih prizorov. Foto: BoBo
Žive jaslice v Postojnski jami na veličasten način pričarajo praznike, preplet lepote jame in svetopisemskih prizorov. Foto: BoBo

Prva in največja slovenska živa postavitev svetopisemskih prizorov božjega rojstva v Postojnski jami bo letos zaživela v 26. izvedbi.

Postavitev živih jaslic je pravi zalogaj, kar dva meseca so jih pripravljali. Pri postavitvi vsako leto sodeluje veliko ljudi, letos več kot 500. Ti poskrbijo, da se v jaslicah prepletajo lepote narave in večni prizori iz svetopisemske zgodbe.

Ideja se je pred 26 leti porodila režiserju Gregorju Tozonu. "Takrat je bilo to bogokletno," pove idejni avtor in režiser prvih živih jaslic ter doda: "Nismo računali na takšen bum, to je bil tak naval prvi dve leti, res neverjeten uspeh jaslic."

Letos sta del živih jaslic tudi Nuška Drašček in Klemen Bunderla, ki bosta obiskovalce navduševala s svojim glasom. "Zelo lepo je vse narejeno, celotna zgodba je lepo speljana," je povedala pevka. Del predstave so tudi tri skupine tamburašev.

Predstave živih jaslic si bo mogoče ogledati vsak dan med 25. in 30. decembrom, potekale bodo med 12. in 16. uro.

Letošnja novost je možnost predprijave na spletni strani Postojnske jame, kar bo omogočilo, da se obiskovalci enakomerno razporedijo. Rezervacija bo obiskovalce čakala na blagajni pred vstopom v jamo.