Paris, Naomi in Castro mlajši. Foto: Reuters
Paris, Naomi in Castro mlajši. Foto: Reuters
Kuba - dežala ruma, salse in ... cigar. Foto: Reuters
Kubanske cigare slovijo kot najkakovostnejše na svetu, postale so obvezni spominek ob obisku te dežele. Foto: Reuters

Paris in Naomi sta se odzvali povabilu organizatorjev festivala, ki poteka že 17. leto zapored, in se udeležili gala dogodka ob zaključku tradicionalnega festivala.

Na večerji, ki je na razstavišče PABEXPO pritegnila več kot 1.000 gostov, je 34-letno dedinjo hotelskega imperija Hilton in deset let starejšo slavno manekenko zabaval Fidel Castro Diaz-Balart, sin nekdanjega kubanskega voditelja Fidela Castra. Kot je videti na fotografijah, se je trojica v družbi preostalih kubanskih veljakov "noro" zabavala, Paris pa je hitela snemat selfije s profesorjem in znanstvenim raziskovalcem Castrom mlajšim.

Plavolaska, ki je v Havano pripotovala v četrtek, na družbenih omrežij svoje sledilce redno obvešča o dogajanju s čudovite Kube, kot jo je sama opisala: "Obožujem Havano, tako lepa in unikatna je."

Američani zakonito na festivalu
Festival cigar Festival del Habano, ki poteka od 23. do 27. februarja, slavi enega izmed najbolj znanih kubanskih izvoznih artiklov - cigar. Po podatkih podjetja Habanos SA, ki skrbi za trženje kubank, je Kuba z izvozom cigar leta 2013 zaslužila 447 milijonov dolarjev.

Festival iz leta v leto obišče več obiskovalcev, tokrat lahko prvič uživajo tudi državljani ZDA, saj je predsednik Barack Obama dovolil uvoz cigar in ruma v vrednosti do 100 dolarjev. Doslej so morali cigare tihotapiti ali pa jih kupovati pri kubanski diaspori v Miamiju.

Na festivalu se je zbralo več kot 1600 razpečevalcev, proizvajalcev, zbiralcev, umetnikov in ljubiteljev cigar iz 60 držav. Na festivalu navdušenci z vsega sveta preizkušajo cigare, obiskujejo plantaže in tekmujejo, med drugim tudi v tem, komu bo najkasneje odpadel pepel s cigare, potekala je tudi dražba luksuznih cigar, razglasili so tudi najboljše "cigarske" sommelierje, najboljše cigare ...

Na letošnjem festivalu so posebno čast izkazali nekdanjemu navdušenemu kadilcu slavne znamke Romeo y Julieta, pokojnemu britanskemu premierju Winstonu Churchillu. Navdušencem nad cigarami so na voljo tri nove vrste omenjene znamke - churchilli ter kratki in široki churchilli. Letos mineva 50 let od smrti Churchilla, ki se je rodil leta 1874, leto dni pred tem, ko so začeli izdelovati cigare, ki jih je kasneje navdušeno kadil. Churchill je Kubo obiskal leta 1895 kot vojak in leta 1946 kot državnik. Bil je znan po tem, da je rad kadil cigare, pil in jedel, kljub temu pa je doživel visoko starost.

Fotoutrinke z dogodka si lahko pogledate spodaj.