Če so lahko moški zgoraj brez, zakaj ne bi smele biti tudi me, se sprašujejo protestnice. Foto: Reuters
Če so lahko moški zgoraj brez, zakaj ne bi smele biti tudi me, se sprašujejo protestnice. Foto: Reuters
Podpornik toplesdeklet. Foto: Reuters

Nedeljski dogodek, ki je sovpadal z mednarodnim toplesdnem, je navdihnilo gibanje Free The Nipple (Osvobodite bradavico), katerega namen je, da se cenzura ženskih prsi konča.

Ženske so se zbrale na sprehajališču, med zbranim občinstvom pa je bilo največ moških, ki so želeli gole protestnice fotografirati. 85-letni Donald Flynt je povedal, da nima nič proti toplesu: "Ne žali me, ljubitelj nudizma sem vse od malih nog." Skupina ženskih opazovalk pa se ni strinjala z izbiro mesta protesta, saj se na plaži zberejo številne družine.

Protest je predvsem upor proti ameriškim zakonom, ki v kar 37 zveznih državah ženskam prepovedujejo, da so zgoraj brez. V New Hampshiru je toples sicer dovoljen, čeprav ga številni tamkajšnji prebivalci obsojajo, češ da je na plažah veliko družin. Da bi toples prepovedali tudi v New Hampshiru, se zavzema tudi senatorka Nancy Stiles: "Američani nismo pripravljeni na takšne vrste izpostavljenosti, kot to počnejo v drugih državah sveta." Dodala je: "Obstaja čas in prostor za vse, mi pa želimo, da se družine počutijo udobno."

Protesta se je v toplesu udeležila tudi mlada mamica Jessica Wardell, ki tako izraža upor proti prepovedi dojenja na javnih mestih. Želi pa si, da dojenje v družbi postane sprejemljivejše.