Ribniški semenj vsako leto pritegne veliko obiskovalcev. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo
Ribniški semenj vsako leto pritegne veliko obiskovalcev. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo
Sejem suhe robe in lončarstva pritegnil veliko obiskovalcev

suhe robe in lončarstva.

Ta predstavlja vrhunec prireditve Ribniški dnevi, ki so vse od 19. avgusta popestrili dogajanje v mestu in okolici - organizirali so tekmovanje v metu krompirja, kulinarično prireditev so posvetili tudi avtohtoni sorti fižola - ribn'čanu, manjkali niso niti glasbeni nastopi -, a največ obiskovalcev vedno pritegne prav ribniški semenj.

Današnji dan se je začel s tradicionalnim semanjim sprevodom po glavni ulici, nato je sledilo uradno odprtje, kjer je spregovoril tudi župan občine Ribnica Jože Levstek.

Kulturno-etnografska prireditev iz leta v leto privablja vse več obiskovalcev in razstavljavcev, letos so jih našteli več kot 500, tako da obiskovalci lahko izbirajo med različnimi izdelki.

Istočasno s semnjem poteka 17. rokodelski festival, kjer svoje veščine kaže 60 rokodelcev, obiskovalci imajo tako odlično priložnost, da od blizu vidijo, kako izdelki nastajajo.

Bogata tradicija
Sejem suhe robe in lončarstva ima v Ribniški dolini dolgo in bogato tradicijo. Prvi sejmi so potekali v 16. stoletju, ko so imeli ribniški tržani s cesarskim dovoljenjem tedenske sejme kot posebno trško svoboščino. Ti sejmi so bili posebno živahni ob žegnanjih. Trženje je spodbujal tudi ribniški graščak, ki je po urbarju iz leta 1573 pobiral le stojnino, drugih dajatev domačinom ni bilo treba plačevati. Skozi stoletja so se sejmi selili v Sodražico, pa znova v Ribnico, od leta 1976 pa imajo v Ribnici spet vsakoletni sejem suhe robe in lončarstva.

Fotoutrinke z letošnjega ribniškega praznika si lahko pogledate spodaj.

Sejem suhe robe in lončarstva pritegnil veliko obiskovalcev