Elma in Selma Burzić - dvojčici iz Bužima. Foto: Reuters
Elma in Selma Burzić - dvojčici iz Bužima. Foto: Reuters
Ilhan in Elhan Hilić
Ilhan in Elhan Hilić - bužimska dvojčka. Foto: Reuters
Mirela in Mujo Balčinović
Mirela in Mujo Balčinović - dvojajčna dvojčka. Foto: Reuters

Nekdanji učitelj, danes novinar Nedžib Vučelja je sam "izvohal" te statistične podatke, sam je tudi glavni pobudnik, da se Bužim razglasi za mesto dvojčkov.

Pri tem ga je podprla tamkajšnja oblast z županom Aganom Bunićem, ki je navdušen nad letnim zborom bužinskih dvojčkov, prvim srečanjem te vrste v Bosni in Hercegovini. Z razglasitvijo mesta dvojčkov pa upajo, da bodo v slikovito mestece privabili tudi več obiskovalcev.

To zanimivost je odkril Nedžib Vučelja, ko se je z ženo Emiro razveselil rojstva sina in hčerke, ki sta seveda dvojčka. V vojnem času je bilo nemogoče dobiti voziček za dvojčke, tako da se je Vučelja spomnil na prijatelja, ki je prav tako oče dvojčkov: "Ko sem prišel k prijatelju, da bi si izposodil voziček, mi je povedal, da ga je že posodil nekomu. Odšel sem do tega drugega človeka, da vidim, ali vozička ne potrebuje več, on pa mi je povedal, da ga je posodil že nekomu tretjemu. Ko sem dobil voziček, sem ugotovil, da ima Bužim res veliko dvojčkov."

Nedžib se je odločil raziskati fenomen dvojčkov na področju občine Bužim, ki šteje okoli 20.000 prebivalcev. Prišel je do podatka, da se je v štirih letih na tako majhnem področju rodilo kar 21 parov dvojčkov, ki so uradno zaznani. Teh je po mnenju prebivalcev Bužima še več, saj so številni med vojno s trebuhom za kruhom odšli drugam, podatki pa so se med vojno tudi izgubili.

Vučelja se je odločil najti bužimske dvojčke prek Facebooka, kjer je ustanovil skupino Bužim - mesto dvojčkov. Pravi, da je prek priljubljenega družbenega omrežja našel še 200 parov dvojčkov: "In tako sem prišel na idejo, da bi se Bužim imenoval mesto dvojčkov." Zumreta Hodžić, ki skrbi za register rojenih, je povedala: "Spomnim se let, ko je skoraj vsak razred imel en, če ne celo dva para dvojčkov. Tudi trojčke smo imeli."

In kako je danes s fenomenom dvojčkov v Bužimu: "Še vedno se na tem področju rojevajo dvojčki. Čeprav, iskreno, je teh otrok veliko manj, saj mladina odhaja. Morda se zdaj nekje po Evropi rojevajo in hodijo bužimski dvojčki."

Zdravniška stroka iz Bihaća je povedala, da se glede na podatke na svetu par dvojčkov rodi na 88 rojstev, pravijo pa, da po njihovih podatkih Bužim ni nobena izjema med mesti. Prebivalci Bužima so kljub temu prepričani o dolgoletni tradiciji rojevanja dvojčkov, pravijo, da so mesto z največ dvojčki v BiH-u.

Spodaj si lahko pogledate fotografije nekaj parov dvojčkov, ki so pozirali fotografu Reutersa.