Ledeno kraljestvo je najlepše ponoči, so si edini obiskovalci. Foto: Reuters
Ledeno kraljestvo je najlepše ponoči, so si edini obiskovalci. Foto: Reuters

Za pravljico v snegu in ledu bo mesto Harbin v severovzhodni provinci Heilongdžjang letos poskrbelo že 31. - veliki ledeni festival so prvič priredili leta 1963, kitajska kulturna revolucija je nato vmes zaprla njegova vrata, projekt pa so znova obudili leta 1985.

Letos bo svoja vrata uradno odprl jutri, že danes pa so se tja zgrnili prvi obiskovalci. "Videti je povsem drugače, kot sem si predstavljala v svoji domišljiji, veliko večje in lepše je. Še lepše pa bo najbrž ponoči," se je navduševala turistka iz Pekinga.

Hud mraz dolgo ohranja skulpture
In prav je imela, saj skrbno izdelani kipi, zgradbe, predori, tobogani in številne druge zanimivosti iz snega in ledu, obiskovalce najbolj osupnejo ponoči - takrat namreč zažarijo v mavričnih barvah pisanih žarometov, lampijončkov in laserskih žarkov, nebo pa razžari tudi ognjemet, ki pa ga na veliko žalost obiskovalcev letos ne bo.

Festival bo letos uradno odprt kar do 25. februarja, toda skulpture bodo verjetno ostale še nekoliko dlje - tudi letos so nočne temperature v prihodnjih tednih namreč napovedane pod -20 stopinjami Celzija, pod lediščem pa bodo ostale tudi čez dan.

Organizatorji so poleg ogleda ledenega kraljestva poskrbeli še za številne druge dejavnosti, saj ponujajo izlete s pasjo vprego, "safari" med sibirske tigre, ledeno plavanje, vožnjo z motornimi sanmi, bivanje v ledenem hotelu, zimske radosti v bližnjem smučarskem središču Jabuli ...

Nekaj utrinkov z letošnjega festivala skulptur iz snega in ledu si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji in videoposnetku!