Okoli milijon obiskovalcev se vsako leto udeleži množičnega lova na postrvi pod ledeno ploskvijo. Foto: Reuters
Okoli milijon obiskovalcev se vsako leto udeleži množičnega lova na postrvi pod ledeno ploskvijo. Foto: Reuters

Festival Sančeoneo, ki ga prirejajo od leta 2003, je dobil ime po gorski postrvi, ki živi v jezerih in potokih v okolici Hvačeona v provinci Gangvon na severu države, kjer temperatura vode nikoli ne preseže 20 stopinj Celzija.

Začel se je danes in bo trajal 23 dni, organizatorji pa pravijo, da vsako leto pritegne milijon obiskovalcev, ki želijo preizkusiti svoje spretnosti ali srečo v lovu na postrvi. "Tako zelo zabavno je ujeti ribo. To je odlična izkušnja za moje otroke med počitnicami," se je navduševala 39-letna Jeom Taeja.

Sveže pečeni ulov
Poleg domačinov festival vsako leto pritegne tudi številne tujce, ki jih je bilo na letošnjem odprtju okoli 5.000. "Tukaj sem prvič. Ujela sem že štiri ribe, čeprav sem pričakovala, da sploh ne bom nobene. Zdaj si jih bom tamle spekla na žaru in jih pojedla, saj sem že zelo lačna," se je smejalo Francozinji Charlien Dawson.

Tisti, ki za ribolov nimajo potrpljenja, pa postrvi lovijo kar z golimi rokami. "Zmrzujem! Prišel sem s svojim dekletom in družino, zelo sem srečen in vznemirjen. Res je mrzlo, ampak je vredno," je pripovedoval 32-letni Kvon Dohjun, le eden izmed številnih, ki se je odločil za tak način ribolova in se ob tem pošteno zmočil.

Kako je videti tovrsten ribolov, si lahko ogledate v priloženih fotografijah in videoposnetku!