Zanimivosti
Gospod predsednik. Foto: Reuters
Obvezni dopustniški spominek s Krima. Foto: Reuters

Dodaj v

Foto: Iz Rusije z ljubeznijo (in veliko Putinovimi spominki)

Spominki s Putinovo podobo
8. september 2015 ob 16:30,
zadnji poseg: 8. september 2015 ob 17:12
Kazan - MMC RTV SLO, Reuters

Ruski predsednik Putin je v svoji domovini vedno užival poseben status. A ko se je Krim lani z referendumom spet priključil k "materi Rusiji", je malikovanje lika in dela Vladimirja Putina samo še zraslo.

Spominki s predsednikovo podobo - pa naj si gre za majice, stenske ure, ovitke za pametne telefone ali pa skodelice, so tako vsepovsodin obvezna oprema vsakega spodobnega ruskega doma.

Skratka, kot piše Reuters, če so spominki s Putinovo podobo kakršen koli barometer priljubljenosti, se predsedniku ni treba bati za politično prihodnost. Nekateri prodajni predmeti so sicer standardni turistični kič, ki črpa iz populistične podobe Putina kot akcijskega junaka - podoba, ki jo predsednik skrbno neguje, vse odkar se je povzpel na oblast, pa naj si gre za poziranje v vojaški podmornici, s tigrom, s puško ali pa goloprs na konju.

Spet drugi povsem brez ironije častijo 62-letnega nekdanjega vohuna, ki vlada Rusiji (z zgolj tehničnimi menjavami stolčkov) zadnjih 15 let.

Reutersov fotograf se je ustavil v Kazanu, prestolnici ruske avtonomne republike Tatarstana, kjer je bilo avgusta svetovno prvenstvo v plavanju. Turiste so ob prihodu pričakale Putinove junaške podobe na magnetih, na urah, na matrjoškah, na kozarčkih za vodko, na okrasnih krožnikih, na majicah ... "Volodja (Vladimir) Pogumni!", "Našega ne bomo zapustili", "Krim je naš!", so nekateri od napisov, ki jih najdemo na teh domoljubnih spominkih.

Priljubljenost, ki ne pojenja
Majice s podobno tematiko prodajajo tudi pred kazanskim Kremljem, kjer najdemo tudi podobo neustrašnega in drznega Putina, kako s karatejem nadvlada ameriškega kolega Baracka Obamo. Predsednik Obama oz. ameriška vlada namreč skušata v očeh Rusov v Ukrajini zasejati protiruska občutja. V nasprotju z Obamo, ki se doma redno bojuje s padajočimi rejtingi, Putin težav z avtoriteto in priljubljenostjo nima - njegova podpora nikdar ne pade pod 80 odstotkov.

Putin je postal tržna znamka, ki jo izkoriščajo tudi najbolj trendovske znamke, kot je Anyavanya spletne trgovine višjega ranga Aizel.Ru, ki se ponaša, da je "iz domoljubja modno ozaveščene ruske javnosti ustvarila trend". Eden od prodajnih artiklov Anyavanye so ovitki za mobitele s Putinovo podobo v puhovki kamuflažnih barv in napisom "Najvljudnejši med ljudmi".
"Vljudni ljudje" je termin, ki so ga v Rusiji skovali za vojake v neoznačenih uniformah, ki so zavzeli Krim brez enega samega izstreljenega strela.

Ena najbolj priljubljenih podob, ki krasi majice in ovitke, pa je povsem preprost Putinov portret, na katerem je videti tako skrivnosten in nedostopen za svojimi temnimi sončnimi očali. "Lahko vam berem misli," piše pod podobo. In če bi bili radi še bolj "modni", si lahko omislite tudi tako s povsem neposrednimi napisi, kot sta "Ruska mafija" ali pa "Ne morejo nas ujeti".

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
Follow Me
# 08.09.2015 ob 17:02
Zbornaya Komanda
# 08.09.2015 ob 17:44
Pa kaj je zdaj to? Serija člankov o Putinu? Predlagam, da mu kar postavite lasten zavihek in mene imenujete za moderatorja. Gotovo bo več klikov, kot jih ima zavihek "Hrana in pijača".
koren
# 08.09.2015 ob 17:22
Zadnje čase pa propaganda dela na polno...
am shagar
# 08.09.2015 ob 20:06
Zgleda, da Putinu ni treba gradit kulta in podobe, ker mu jo kar zahodni norci sami delajo. Ob tem črnobelem "poročanju" se pa itak lahko samo nasmehneš. Sploh, ko potem bereš kako je šel črni princ na alajsko in je prikazan otako kot, da bi se morali prebivalci aljaske klanjat ali orgazmirat, ker jih je obiskal sam brezmadežni generalni manager države.
Vision
# 08.09.2015 ob 18:25
Nekdo je bolestno obseden na RTV.

Brez obvezne naročnine, bi na Prešercu prosjačli za evro.
Red Panter
# 08.09.2015 ob 17:13
Avtor: Z. K.
Bivši uporabnik
# 08.09.2015 ob 17:13
tip je prau dec
Fernspaher
# 08.09.2015 ob 18:31
Nazadnje ko sem bil v St. Petersburgu sem videl skoraj vsi tujci so kupli (Nemci, Francozi itd.)nekaj v zvezi s Putinom..pač dec je car :)
harigast1
# 08.09.2015 ob 17:29
A kahle z njegovo sliko pa nimajo,ali pa vrečke za bruhanje?
Bivši uporabnik
# 09.09.2015 ob 09:49
Spominki s predsednikovo podobo so tako vsepovsod in obvezna oprema vsakega spodobnega ruskega doma.

Kako pa Reuters ve, kakšna je oprema vsakega ruskega doma? K. S., a vas kdaj zamika, da bi kaj preverili na terenu, ali pa se preprosto sprijaznite, da bo že držalo, če tako pravi Reuters?
PONOS
# 09.09.2015 ob 08:31
Putin upornik proti NWO in rešitelj svobodnega ,suverenega sveta.
Kdor bo z Rusijo bo dobro živel.
Slovenec11
# 08.09.2015 ob 17:34
raje imam putinovo sliko kot od obame
edini ki se upira kolonizaciji kaubojev
da nas bodo kauboji imeli še bolj v šahu pa so poslali kardelo beguncev

Novinarji pa lahko pišejo itak samo to kar jim narekujejo židje
ponosnikmet
# 08.09.2015 ob 17:31
Zanimiv kult osebnosti... :-))
Kazalo