Festival Tomatina je letos privabil okoli 20.000 ljudi. Foto: Reuters
Festival Tomatina je letos privabil okoli 20.000 ljudi. Foto: Reuters
Festival Tomatina
Ulice Bunola so se spremenile v čisto pravo paradižnikovo reko. Foto: Reuters

Udeležencev z vseh koncev sveta - prevladovali so Avstralci, Japonci in Britanci - nista zmotila niti oblačno nebo in dež. Številni so si sicer na glave poveznili zaščitne kape, na oči pa očala, da bi se zaščitili pred paradižnikovim sokom. Sadež je namreč treba, preden ga zaženeš v drugega borca, stisniti. Nekateri so se poskušali v bitko še bolj vživeti tako, da so se v paradižnike kar oblekli.

"To je eden najbolj znanih festivalov v zahodni Evropi in je varnejši od teka pred biki," je svojo udeležbo pojasnil 22-letni Brad Fisher iz Sydneyja.

Letos je bila sicer udeležba na festivalu prvič plačljiva. Udeleženci so morali za vstopnico odšteti najmanj 10 evrov, če so se želeli povzpeti na enega izmed šestih tovornjakov, ki so rdeče sadeže pripeljali v mesto, pa so morali plačati vse do 750 evrov. Približno 5.000 brezplačnih vstopnic so sicer organizatorji prihranili za prebivalce Bunola.

Župan mesta Joaquin Masamo Palmer je uvedbo vstopnine pojasnil z besedami, da je tako mogoče bolje nadzirati število udeležencev, priznal pa je tudi, da vsakoletna bitka, ki je letos stala 140.000 evrov, predstavlja veliko finančno breme za mesto, ki ima 4,1 milijona evrov dolga.

Natančen izvor tega vsakoletnega dogodka sicer ni znan, najverjetneje pa je bil prvi tovrstni "incident" obmetavanje otrok med parado v 50. letih prejšnjega stoletja. Po bitki tradicionalno številni udeleženci odidejo do bližnje reke, kjer s sebe umijejo ostanke paradižnika, a glede na letošnji dež to morda niti ne bo potrebno.