Najnovejši portret kraljice Elizabete II. Foto: EPA
Najnovejši portret kraljice Elizabete II. Foto: EPA

Dogodki ob obletnici že potekajo, čeprav v manjšem obsegu kot ob lanski 60-letnici Elizabetinega vladanja. Med drugim Westminstrska opatija gosti razstavo fotografij z dne kronanja, britanska pošta pa je izdala niz znamk s šestimi portreti kraljice.

Največ pozornosti med šestimi znamkami je deležen portret Nicky Philipps, ki je na Otoku sprožila številne negativne komentarje. Philippsova je dejala, da je te tudi pričakovala, še posebno zato, ker gre za najbolj slikano žensko sveta. "Ne, ne moreš vsem ustreči, nekateri pravijo, da je grozljiv, ampak jaz vabim vse, naj si ga pogledajo v živo," je ob odkritju portreta dejala umetnica. Slika zdaj visi v Buckinghamski palači.

Na znamki ni odtisnjena cela slika, temveč le kraljičina glava: "Čudovito je biti na znamki, to je velika čast, ampak obenem sem razočaran, ker je izpostavljen le en majhen del portreta."

Kraljica je umetnici, ki je naslikala tudi kraljičina vnuka princa Williama in Harryja, pozirala jeseni leta 2012 v eni izmed soban v Buckinghamski palači. "Bila je zelo mirna ... in točno je vedela, kaj mora storiti - zelo dobra je v poziranju," je komentirala umetnica triurno slikanje kraljice.

87-letna Elizabeta II., ki je prestol zasedla 6. februarja 1952, po smrti očeta, kralja Jurija VI., je v vseh letih vladanja pozirala kar 130 umetnikom.