Kraljeva družina se je ob koncu slovesnosti zbrala na balkonu Buckinghamske palače. Foto: Reuters
Kraljeva družina se je ob koncu slovesnosti zbrala na balkonu Buckinghamske palače. Foto: Reuters
Kraljica Elizabeta II., vojvoda Edinburški
Kraljica Elizabeta II. letos ne vidi razlogov za praznovanje. Foto: Reuters

Po nedavnih terorističnih napadih v Manchestru in Londonu ter požaru stolpnice v prestolnici kraljica ugotavlja, da časi niso ravno primerni za praznovanje.

Ob tradicionalnem praznovanju kraljičinega rojstnega dne in paradi, poimenovani Trooping the Colour, ko vojaške sile paradirajo njej v čast, so tako iz Buckinghamske palače poslali njeno sporočilo rojakom, v katerem je med drugim zapisala: "Danes je tradicionalno dan praznovanja. A letos je težko ubežati zelo resnemu vzdušju v državi."

Presunjena ob pripravljenosti ljudi, da pomagajo
Spomnila je na niz nedavnih tragedij, ki so odmevale po državi, in priznala, da jo je ob obisku Manchestra in Londona presunilo to, kako hitro so ljudje po državi ponudili pomoč in podporo tistim v stiski. "Postavljeno pred izziv se je Združeno kraljestvo odločeno spopadlo s stisko. Čeprav združeni v žalosti, pa smo obenem tudi odločeni, da bomo brez strahu podprli tiste, ki si morajo znova zgraditi življenje, ki ga je tako grozljivo prizadela izguba," je še zapisala kraljica.

Pozneje se je v družbi moža, vojvode Edinburškega, v kočiji popeljala po središču Londona in pozdravila tako čete, postrojene njej v čast, kot druge zbrane. Ob koncu slovesnosti se je kraljeva družina tradicionalno zbrala na balkonu Buckinghamske palače in ob preletu letal kraljevih zračnih sil pozdravila podanike.


Elizabeta II. se je sicer rodila 21. aprila - letos je praznovala 91 let -, a uradno slavje je rezervirano za drugo (ali, kot letos tretjo) soboto v juniju.