Helen Mirren med rožami. Foto: EPA
Helen Mirren med rožami. Foto: EPA

Stota razstava rož, ki jo tradicionalno organizira Kraljevo hortikulturno društvo, poteka med 21. in 25. majem v Londonu, med drugim pa so jo že ob odprtju obiskali številni znani obrazi - oskarjevka Helen Mirren, igralka Joana Lumley, ki jo poznamo iz nanizanke Naravnost fantastično, pa vnukinja britanske kraljice Zara Phillips, mankenka in nekdanja žena Micka Jaggerja Jerry Hall in številne druge.

A jubilejna tekmovalna razstava ni minila brez škandalov - kri je zavrela, ker je strokovna žirija za najboljši vrt razglasila zamisel 38-letnega Avstralca Phillipa Johnsona, ki je svoj vrt zgradil na temeljih samozadostnosti, saj ga je sestavil iz stebra s sončnimi celicami in minibarja.

Medtem ko je bil Avstralec presrečen ob zmagi ("Tako zelo srečen, srečen, srečen sem! Avstralec ni na razstavi zmagal ... zadnjih sto let!" je dejal za Telegraph.), pa je eden izmed najbolj znanih britanskih floristov in oblikovalcev vrtov Christopher Bradley-Hole zgroženo napadel žirijo, da je nesposobna in da zagotovo ni izbrala najboljšega vrta.

Prepričan je, da je vsaka (predvsem pa tokratna) odločitev sodnikov subjektivna in da nagrade ne bi smeli več imenovati nagrada za najboljši vrt, ampak najboljši vrt po izboru sodnikov. Nagrado sicer podeljujejo od leta 1990 in do zdaj podobnih pritožb še ni bilo, še piše Telegraph.

Nekaj utrinkov iz razstave si lahko ogledate spodaj.